Za pochybenia v zdravotníctve má niesť zodpovednosť aj samotný minister, hovorí odborník

ta3/Patrik Mindžák
14.3.2023 14:06

Dnes sa svojej funkcie ujal nový štátny tajomník Michal Palkovič. Hlavným problémom zdravotníctva je síce Plán obnovy a meškanie s jeho implementáciou, ale okrem neho sú tam aj ďalšie nášľapné míny. Opakovane na neupozorňuje aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý hovorí o problémoch, chybách a zlyhaniach pri riadení strategických priorít. V relácii Tak takto?! o tom bude rozprávať predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy.

tak_3.jpg
TA3

Projekt ezdravie funguje už 12 rokov, avšak nie je funkčný tak, ako by mal byť. Preto vyšetrovatelia riešia rôzne pochybenia a manévre, ako postaviť "tých, čo majú niesť osobnú zodpovednosť pred súd".

"Konštatujeme zlyhania na najvyššej úrovni predstaviteľov rezortu zdravotníctva. Hovoríme o plytvaní, nehospodárnom používaní verejných prostriedkov. Ministerstvu chýba strategické riadenie, nemajú dokumenty, ako chcú smerovať verejné zdravotníctvo," uviedol Andrassy.

Za riadenie ministerstva, ako sa dodržujú pravidlá, ako sa realizujú rôzne projekty musí niesť zodpovednosť aj štatutár. "V tomto prípade je to minister," priblížil s tým, že verejnosť musia uisťovať pravidlá, v ktorých sa využívajú verejné zdroje maximálne hospodárne.

"Máme zle nastavený systém z hľadiska kontroly verejných financií. Musia byť mechanizmy nastavené tak, aby sme vedeli odkontrolovať financie, ktoré tečú do ambulantného sektora," dodal Andrassy. Zdravotníctvo dostalo z rozpočtu sedem miliárd eur, pacient tak očakáva, že sa mu poskytne kvalitná starostlivosť.

Celú reláciu Tak takto?! s Ľubomírom Andrássym si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok