Severná Kórea vypálila balistickú strelu k Japonskému moru, tvrdí juhokórejská armáda

ta3 tasr
14.3.2023 07:59

Severná Kórea vypálila v utorok smerom ku Japonskému moru nešpecifikovanú balistickú strelu, uviedla juhokórejská armáda. Stalo sa tak deň po tom, čo Soul a Washington začali spoločné vojenské cvičenia, ktoré sú najrozsiahlejšie za posledných päť rokov. Informuje agentúra AFP. Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády neposkytol ďalšie podrobnosti.

Balistická strela Severnej Kórey dopadla do japonskej ekonomickej zóny, vyhlásil premiér
TASR/AP

Severná Kórea v nedeľu otestovala dve strely s plochou dráhou letu, ktoré boli odpálené z ponorky. Tieto testy podľa severokórejských štátnych médií potvrdzujú odhodlanie KĽDR reagovať silou na stupňujúce sa vojenské manévre USA a Južnej Kórey.

Spoločné cvičenia Washingtonu a Soulu známe pod názvom Freedom Shield sa začali v pondelok a potrvajú 11 dní. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil "masívnou" reakciou. Juhokórejská armáda zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať "vojnové postupy na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov".

Posilnenie obrannej spolupráce Spojených štátov a Južnej Kórey súvisí s narastajúcimi vojenskými a jadrovými hrozbami zo strany KĽDR, ktorá za posledné mesiace vykonala sériu provokatívnych testov zakázaných zbraní.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v marci nariadili armáde, aby zintenzívnila cvičenia a pripravila sa na "skutočnú vojnu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok