Počet obetí tropickej búrky Freddy sa zdvojnásobil. V Malawi si vyžiadala takmer dvesto životov

ta3 ČTK
14.3.2023 14:16

Tropická búrka Freddy už má v Malawi 190 obetí na životoch, píše agentúra Reuters s odkazom na malawiský úrad pre riešenie katastrof. Ešte v pondelok pritom tento úrad informoval o 99 mŕtvych. Freddy je jedna z najsilnejších búrok, ktoré kedy boli zaznamenané na južnej pologuli, a potenciálne najdlhšie trvajúci tropický cyklón.

Zranených podľa malawiských úradov bolo 584 ľudí a 37 sa ich stále nezvestných. Krajina pritom naďalej zápasí so silnými dažďami. Stav katastrofy bol vyhlásený v desiatich okresoch, ktoré búrka zasiahla najviac. Záchranné práce pokračujú a záchranári hľadajú možné preživšie aj pomocou lopát.

Búrka zasiahla v noci na pondelok južnú časť tejto africkej krajiny po tom, čo v sobotu a nedeľu udrela v Mozambiku. Malawiské obete živlu boli hlásené najmä z okolia mesta Blantyre, ktoré je komerčným centrom krajiny. Predstavitelia hlavnej fakultnej nemocnice v Blantyre uviedli, že sa nemôžu vysporiadať s obrovským počtom tiel, a vyzvali pozostalých, aby si vyzdvihli telá na pochovanie, pretože v nemocničnej márnici dochádza miesto, píše BBC.

"Rieky sa vylievajú, ľudí unáša tečúca voda, budovy sa rúcajú," povedal BBC policajný hovorca Peter Kalaya.

Očakáva sa, že počet mŕtvych bude stúpať, pretože niektoré oblasti zostávajú kvôli vytrvalému dažďu a prudkému vetru odrezané.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok