V Trenčianskom kraji školia seniorov v oblasti spravovania financií. Do pilotného kurzu zapojili desiatky seniorov

ta3
13.3.2023 20:28

V Trenčianskom kraji spustili prvé školenie seniorov v oblasti spravovania financií. Projekt ich má naučiť nielen správne hospodáriť, ale aj zabrániť špekulantom v okrádaní ich úspor. Do pilotného kurzu zapojili 30 seniorov.

Seniori sú pri súčasnom extrémnom zdražovaní nútení strážiť si svoje financie. Podľa ekonóma zaplatia v priemere za bývanie, energie a potraviny až dve tretiny svojho domáceho rozpočtu. Zvyšné výdavky na lieky alebo oblečenie si musia veľmi dobre prepočítať.

"Aby vôbec vedel z toho rozpočtu žiť, aby si vedel z toho rozpočtu si nejak naplánovať tie výdavky," hovorí ekonóm Martin Halás.

Druhým problémom je hotovosť. Nie všetci majú vo svojej obci poštu alebo potraviny, a preto si svoje úspory nechávajú doma. Seniori sú skupina ľudí, ktorá má v priemere najviac nasporených peňazí. Tie sú však lákadlom pre podvodníkov, ktorí sú v dnešnej dobe mimoriadne kreatívni. Ak ich však polícia chytí dolapí, tresty za oklamanie a okradnutie človeka nad 60 rokov sú násobne vyššie.

Monika Piknová, prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín: "Napríklad pri podvode tam je sadzba do dvoch rokov na prvom odseku, ale pokiaľ pôjde o seniora, tam už je sadzba tri až desať rokov."

Prvých ambasádorov v oblasti spravovania financií vyškolia v lete. Ak sa program osvedčí, svoje vedomosti odovzdajú takmer 130-tisícim rovesníkom vo všetkých krajoch na Slovensku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok