Lukašenko v Teheráne podpísal niekoľko dohôd o spolupráci Bieloruska s Iránom

ta3 ČTK
13.3.2023 19:51

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok podpísal niekoľko obchodných dohôd s iránskou vládou. Počas štátnej návštevy sa Lukašenko stretol v Teheráne s prezidentom Ebráhimom Raísím či najvyšším iránskym duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Všetci traja označili sankcie Západu voči Iránu a Bielorusku za príležitosť rozvíjať vzájomnú spoluprácu, informovala televízia Al-Džazíra.

Lukašenko v Teheráne podpísal niekoľko dohôd o spolupráci Bieloruska s Iránom
TASR/AP

"Dnes sme sa dohodli na cestovnej mape medzi Iránom a Bieloruskom a vytýčili sme podmienky politickej a ekonomickej spolupráce," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Lukašenkom Raísom. Dodal, že Teherán je pripravený zdieľať s "priateľským" Bieloruskom skúsenosti, ako zo sankcií Západu urobiť výzvu pre vlastný rozvoj.

Lukašenko, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol, že sa teší na rozvíjanie ekonomickej spolupráce s Teheránom. Dodal, že s iránskou stranou dohodol cieľ pre vzájomnú obchodnú výmenu v tomto roku v objeme 100 miliónov dolárov.

Teherán čelí dlhodobo sankciám mnohých krajín kvôli svojmu jadrovému programu a rovnako ako Minsk aj kvôli porušovaniu ľudských práv a represiám voči opozícii. Po ruskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára uvalil Západ sankcie na Bielorusko kvôli tomu, že Rusko podporuje a že ruskej armáde poskytlo svoje územie na útok na Ukrajinu. Irán čelí kritike Západu, že Moskve posiela drony, ktoré ruská armáda využíva na útoky na ukrajinské ciele.

Lukašenko dorazil do Teheránu v nedeľu a jeho návšteva má pripomenúť ešte aj 30. výročie diplomatických vzťahov, ktoré obe krajiny nadviazali v roku 1992, uviedla Al-Džazíra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok