Budú riaditelia nemocníc trestaní? Petko označil návrh novely zákona za najabsurdnejší za posledných 20 rokov

ta3
13.3.2023 21:30

Eduard Heger podpísal s lekármi memorandum, ktoré si ani poriadne neprečítal. Podľa vlastných slov sa pritom spoľahol na ministra Lengvarského, ktorého nedávno navrhol odvolať. Teraz sa spolieha na ministra Karasa, že napraví článok memoranda o trestnej zodpovednosti riaditeľov nemocníc. V relácii Téma dňa diskutovali Marek Krajčí (OĽANO), Richard Raši (Hlas-SD), Peter Visolajský (predseda Lekárskeho odborového združenia) a Marián Petko (prezident Asociácie nemocníc Slovenska)

20230313_tema_dna_7.jpg
TA3

Chaos v zdravotníctve

Krajčí si myslí, že Lengvarský mal odstúpiť už skôr. "Pri tom, ako implementoval plán obnovili boli vážne znepokojenia a problémy," upozornil bývalý minister zdravotníctva. 

Podľa Rašiho vyjadrenia Hegera o tom, že podpísal niečo, o čom nevedel, spôsobili v zdravotníctve chaos a neistotu. "Keď niekoho odvoláte a poviete, že o tri týždne budú prebiehať analýzy pod novým krízovým manažmentom, nemôže tam dva mesiace nový minister chýbať, lebo je na dovolenke," povedal Raši.

Trestanie riaditeľov nemocníc

Na margo návrhu zavedenia nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti Raši dodal, že ak by sa o návrhu rokovalo s časovým predstihom, dal by sa naformulovať tak, aby pôsobil preventívne. "Nemôžeme riaditeľov trestať takýmto činom, lebo nebude mať nemocnice kto riadiť," myslí si Raši.

Visolajský tvrdí, že návrhom chceli predísť situácii, keď sa riaditeľ rozhodne neprijať hlásiacich sa záujemcov aj napriek tomu, že na oddelení nemá splnené bezpečnostné personálne normy. "Nebojím sa, že by sme išli zatvárať nevinných riaditeľov," dodal predseda Lekárskeho odborového združenia.

Podľa Petka sú niektoré časti memoranda správne, ale bod o trestnoprávnej zodpovednosti riaditeľov označuje za "najabsurdnejší návrh novely zákona za posledných 20 rokov". S vysokou pravdepodobnosťou je podľa neho tento bod neústavný.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok