Rusko súhlasí s predĺžením čiernomorskej obilnej dohody iba o 60 dní

ta3 TASR
13.3.2023 17:33

Rusko súhlasilo s predĺžením dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o ďalších 60 dní. V pondelok to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin. Informovala agentúra AFP.

Rusko súhlasí s predĺžením čiernomorskej obilnej dohody iba o 60 dní
TASR/AP

"Ruská strana... nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu 'Čiernomorskej obilnej iniciatívy' po uplynutí jej platnosti 18. marca, ale len o 60 dní," oznámil Veršinin v stanovisku ruskej diplomatickej misie v Ženeve po rokovaniach na pôde OSN. 

Podľa jeho slov bude ďalší postoj Ruska k tejto záležitosti "určený hmatateľným pokrokom v normalizácii ruského poľnohospodárskeho vývozu, nie slovami, ale skutkami". "To zahŕňa bankové platby, prepravnú logistiku, poistenie, 'rozmrazovanie' finančných aktivít a dodávky čpavku potrubím (na trase) Togliatti-Odesa," dodal.

Veršinin rokoval v Ženeve s generálnou tajomníčkou Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebecou Grynspanovou a námestníkom generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinom Griffithsom. Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.

Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine. Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní. Moskva už signalizovala, že s predĺžením bude súhlasiť, ak sa zrušia obmedzenia pre jej vlastný vývoz.

Rusko viackrát kritizovalo prístup Západu k dohode, pretože podľa nej neuľahčuje export ruských obilnín a hnojív. Ruský poľnohospodársky sektor však sankcie Západu obzvlášť nepostihli. Moskva ako prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia považuje sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok