Šéf ruskej bezpečnostnej rady si nemyslí, že útok na Nord Stream má na svedomí Kyjev

ta3 čtk
13.3.2023 10:15

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev vyjadril pochybnosti o pravdivosti informácií, že za minuloročným útokom na plynovody Nord Stream 1 a 2 stála Ukrajina. V pondelkovom vyjadrení pre ruský denník Argumenty a fakty povedal, že o páchateľoch útoku nemá informácie. Podozrieva však Spojené štáty a Britániu.

d
TASR/AP

Západné médiá minulý týždeň s odkazom na nemenované zdroje uviedli, že za útok môže byť zodpovedná proukrajinská skupina. Upozornila však, že nie sú žiadne dôkazy, že by do operácie bola akokoľvek zapojená ukrajinská vláda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj správy o účasti Kyjeva na útoku poprel.

Plynovody Nord Stream 1 a 2, ktoré vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, majú každý dvojicu potrubia. Pri doposiaľ nevysvetlených explóziách vlani v septembri boli zničené obe potrubia Nord Streamu 1 a jedno potrubie Nord Streamu 2.

"Kyjev zničením plynovodu nič nestratil ani nezískal," povedal Patrušev, ktorý je pokladaný za jedného z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimíra Putina. Dodal, že Ukrajina nemala potrebu taký čin páchať, keď od Nemecka naliehavo potrebuje vojenskú a inú pomoc.

Rusko už predtým označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny. To teraz Patrušev zopakoval. "Na vykonávanie takýchto činov sú určené jednotky zvláštneho určenia s príslušným vybavením a výcvikom. Spojené štáty a Anglicko ich určite majú," povedal s tým, že USA teraz tlačia na Nemecko, aby pristúpilo na "priaznivú verziu" sabotáže plynovodu.

Patrušev tiež uviedol, že nemá žiadne konkrétne údaje o tom, kto bol organizátorom a vykonávateľom tejto sabotáže. Vyzval preto k "objektívnemu vyšetrovaniu" za účasti Ruska a ďalších dotknutých štátov, akúkoľvek účasť Moskvy na útoku vylúčil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok