Ukrajinský veliteľ: Situácia v Bachmute je zložitá, útoky však boli odrazené

ta3 čtk
13.3.2023 08:21

Situácia v Bachmute je naďalej zložitá, ukrajinskí obrancovia však odrážajú všetky útoky Rusov, ktorí sa snažia dobyť mesto na východe krajiny. Uviedol to dnes veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. O ťažkej situácii v súvislosti s Bachmutom hovorí aj Jevgenij Prigožin, ktorého ruskí žoldnieri z Wagnerovej skupiny sa vo veľkej miere podieľajú na dobývaní mesta. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Situácia v okolí Bachmutu zostáva zložitá. Útočné jednotky Wagnerovej skupiny postupujú z niekoľkých smerov, snažia sa prelomiť našu obranu a postúpiť do centrálnej časti mesta," citovala Sýrskeho ukrajinská mediálna platforma Military Media Center. "Všetky pokusy nepriateľa o dobytie mesta sú odrážané delostrelectvom, tankami a ďalšími palebnými prostriedkami. Obrana pevnosti pokračuje!" dodal.

Bachmut je v súčasnej dobe jedným z ohnísk vojny na Ukrajine a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý Moskva rozpútala pred viac ako rokom. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách. Ruské jednotky v uplynulých týždňoch postúpili severne aj južne od mesta a hrozí, že v ňom obkľúčia ukrajinských obrancov. Ukrajina teraz kontroluje západnú časť mesta, zatiaľ čo východná je už v držbe ruských síl.

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského minulý týždeň oznámila, že Sýrskyj aj náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj súhlasili, aby obrana Bachmutu pokračovala. Sýrskyj v uplynulých dňoch obliehané mesto v Doneckej oblasti opakovane navštívil, aby sa na mieste presvedčil o situácii.

Aj šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Prigožin v nedeľu uviedol, že situácia je v Bachmute "ťažká, veľmi ťažká". "Čím viac sa blížime k centru mesta, tým sú boje tvrdšie (...) Ukrajinci vrhajú do boja nekonečné zálohy. Ale my postupujeme a budeme postupovať," citovala Prigožina agentúra Reuters. Povedal tiež, že jeho jednotky od ruskej armády dostávajú viac munície ako predtým. Prigožin ďalej ohlásil "reštart" a nové nábory do svojej skupiny, akonáhle bude Bachmut dobytý.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej zvodcu uviedol, že ruské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarskej. Ukrajinské sily podľa neho v týchto oblastiach za posledný deň odrazili 102 útokov, vrátane štyroch pri Bachmute. "Nepriateľ sa neprestáva pokúšať dobyť mesto Bachmut," konštatovalo velenie ukrajinskej armády.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v nedeľu neskoro večer uviedol, že jeho jednotky v posledných dňoch zabili pri Bachmute viac ako 1100 ruských vojakov a ďalších 1500 bolo vyradených z boja kvôli zraneniam. Ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu oznámilo, že ruské sily zabili za posledných 24 hodín v Doneckej oblasti viac ako 220 ukrajinských vojakov.

Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Ani jedna zo strán konfliktu neuvádza svoje vojnové straty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok