V USA po Sillicon Valley Bank skončila ďalšia banka, newyorská Signature Bank

ta3 čtk TASR
13.3.2023 08:01

Americké úrady uzavreli newyorskú banku Signature Bank. Rozhodnutie nasleduje po piatkovom uzavretí Sillicon Valley Bank (SVB), ktoré sa stalo najväčším krachom banky v USA od zrútenia Washington Mutual v roku 2008. Signature Bank mala na konci minulého roka vklady 88,59 miliardy USD a aktíva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financií štátu New York.

Kontrolu nad Signature Bank prevzala Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC). Všetci sporitelia budú odškodnení a daňoví poplatníci neponesú žiadne straty, dodalo americké ministerstvo financií a bankové regulačné orgány v spoločnom vyhlásení.

Signature bola komerčná banka s pobočkami pre súkromných klientov v New Yorku, Connecticute, Kalifornii, Nevade a Severnej Karolíne. Mala osem národných oblastí podnikania, vrátane komerčných nehnuteľností a digitálneho bankovníctva. Takmer štvrtina jej vkladov bola zo sektora kryptomien, ale v decembri banka oznámila, že svoje vklady súvisiace s kryptomenami zmenší o osem miliárd USD.

Signature Bank mala dlhodobé vzťahy s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho podnikom bežné účty a financovala niekoľko rodinných podnikov. Svoje vzťahy s Trumpom však prerušila v roku 2021 po januárových nepokojoch pri budove Kapitolu a vyzvala Trumpa na rezignáciu.

V reakcii na vývoj situácie na americkom bankovom trhu Washington prijal opatrenia s cieľom upokojiť investorov a zvýšiť dôveru v americký finančný systém. Krach Signature predstavuje tretí najväčší krach v americkom bankovom sektore, keď túto banku predbehli v piatok 10. marca zatvorená SVB a pred ňou Washington Mutual, ktorá skrachovala v roku 2008 počas svetovej finančnej krízy.

FDIC zriadil preklenovaciu nástupnícku banku, ktorá od dnešného dňa umožní klientom prístup k ich finančným prostriedkom. Vkladatelia a dlžníci Signature Bank sa automaticky stanú klientmi preklenovacej banky. Riaditeľom preklenovacej banky bol menovaný bývalý riaditeľ firmy Fifth Third Bancorp Greg Carmichael, uviedla agentúra Reuters.

Ako uviedla guvernérka štátu New York Kathy Hochulová, dúfa, že najnovšie kroky americkej vlády zvýšia dôveru v stabilitu amerického bankového sektora. "Viacerí vlastníci vkladov v týchto bankách sú malé firmy, vrátane tých, ktorí sú motorom inovačnej ekonomiky. Ich úspech je kľúčový pre ekonomiku štátu New York," dodala Hochulová.

Výhodná akvizícia vo Veľkej Británii

Britskú divíziu skrachovanej americkej banky SVB preberá britská banka HSBC. Akvizícia v hodnote jednej libry umožní zachrániť kľúčového poskytovateľa financií pre technologické startupy v Británii. 

"Táto akvizícia je zo strategického hľadiska pre náš britský biznis mimoriadne výhodná," uviedol generálny riaditeľ HSBC Noel Quinn. Krok HSBC prichádza krátko po tom, ako americké úrady zatvorili koncom minulého týždňa banku SVB a cez víkend oznámili opatrenia na zabránenie rozšírenia problémov tejto banky, ako aj ďalšej Signature Bank, ktorú zatvorili v nedeľu 12. marca, na ďalšie inštitúcie.

V súvislosti s vývojom situácie v USA britská centrálna banka uviedla, že britský bankový systém je zdravý. "Žiadna ďalšia banka nie je touto situáciou priamo dotknutá. Britský bankový systém ako celok je naďalej bezpečný, zdravý a dobre kapitalizovaný," informovala Bank of England (BoE).

Rozhodnutie HSBC zároveň ukončilo horúčkovité rokovania vlády, regulačných úradov a záujemcov o britskú divíziu SVB počas víkendu, keď sa v Británii snažili urýchlene vyriešiť problém po páde materskej SVB v USA. K 10. marcu, teda ku dňu, v ktorom americké regulačné úrady SVB zatvorili, predstavoval objem vkladov v britskej divízii Silicon Valley Bank UK 6,7 miliardy libier.

Žiadna hrozba pre Francúzsko

Bankrot dvoch amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank krátko po sebe nepredstavuje hrozbu pre francúzske finančné inštitúcie. Povedal to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Podľa ministra je francúzsky finančný systém stabilný a banky sú vysoko likvidné, takže sú schopné ustáť aj prípadné externé šoky. 

Navyše, na rozdiel od SVB, ktorá sa výrazne zameriavala na technologický sektor, francúzske banky "nie sú orientované na jeden sektor, ale sú silne diverzifikované," dodal Le Maire.

Zatvorená nemecká pobočka

Nemecký úrad pre dohľad nad finančnými trhmi s okamžitou platnosťou zastavil činnosť miestnej pobočky skrachovanej americkej banky SVB. Úrad uviedol, že k tomuto kroku pristúpil vzhľadom na riziko neplnenia záväzkov voči veriteľom. Ťažkosti nemeckej pobočky SVB však podľa jeho vyhlásenia neohrozujú stabilitu nemeckého finančného systému. 

V Nemecku začala pôsobiť v máji 2018. Pobočka sa zameriavala na úvery pre podniky a nevyberala vklady od klientov. Podľa nemeckých úradov ku koncu roka 2022 disponovala aktívami v hodnote 789,2 milióna eur.

Klesajú akcie v Európe aj Ázii

Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní. 

Bankový index STOXX, ktorý v piatok 10. marca klesol o 3,78 %, zaznamenal v pondelok 13. marca ďalší pokles o 4,3 %. Index tak smeruje k najväčšiemu poklesu za dva dni od invázie Ruska na Ukrajinu koncom februára minulého roka.

Výrazný pokles zaznamenali akcie nemeckej banky Commerzbank a švajčiarskej Credit Suisse. V prvom prípade klesli akcie o 7,5 %, v druhom o 7,8 %. Akcie britskej banky HSBC, ktorá oznámila prevzatie britskej divízie americkej SVB s cieľom zabrániť rozšíreniu krízy na britský finančný trh, klesli o 2,6 %. 

Už skôr, ešte pred otvorením európskych trhov, zaznamenali pokles akciové trhy v Japonsku či Singapure, pričom nadol opäť smerovali najmä akcie bánk. Akcie bánk v rámci indexu Topix klesli počas obchodovania o 4 % a akcie najväčších singapurských bánk zaznamenali pokles približne o 1 %.

Pozastaví sa zvyšovanie sadzieb

Krach SVB a krátko na to zatvorenie ďalšej banky Signature Bank, čo vyvolalo paniku v bankovom sektore, s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne do plánov americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Uviedla to americká investičná banka Goldman Sachs.

Podľa analytikov Goldman Sachs Federálny rezervný systém (Fed) vzhľadom na vývoj udalostí ponechá na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 21. a 22. marca, úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Jedna z najväčších investičných bánk pôvodne očakávala, že centrálna banka na blížiacom sa zasadnutí zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov.

"Vzhľadom na najnovší stres v bankovom systéme nepočítame s tým, že Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) na zasadnutí 22. marca pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb," uviedli analytici banky. 

Prognózu krokov Fedu na zasadnutiach v máji, júni a júli Goldman Sachs predbežne nemenila a naďalej počíta so zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov. Ako však analytici dodali, "v súvislosti s týmto smerovaním prevláda výrazná neistota".  

Rím verí, že EÚ bude konať promptne

Taliansko verí, že tak ako Washington, aj Európska únia bude schopná rýchlo konať v prípade, že bude potrebná pomoc bankovému sektoru. Uviedlo to talianske ministerstvo hospodárstva, ktoré tak reagovalo na kroky americkej vlády po páde SVB koncom minulého týždňa. 

"Oceňujeme rýchlosť, s akou americké úrady intervenovali, a veríme, že ak by to bolo potrebné, európske úrady budú intervenovať rovnako promptne," uviedlo ministerstvo hospodárstva. 

Zdroj z talianskej vlády uviedol, že vláda nezaznamenala žiadne signály, že by sa krach amerických bánk mal odraziť na talianskom finančnom systéme, i keď aj akcie talianskych bánk zamierili výrazne nadol. Pokles akcií v bankovom sektore podľa vlády nepredstavuje hneď problém pre širší bankový sektor, s takýmto vývojom sa, ako uviedla, dalo počítať. Akcie najväčších talianskych bánk Intesa Sanpaolo, UniCredit a Banco BPM klesli v dopoludňajších hodinách na burze v Miláne o 5 až 7 %.

Slovenské banky patria k najodolnejším

Národná banka Slovenska vývoj okolo krachu SVB detailne sleduje. V súvislosti s tým však nevníma riziko prenosu na domáci bankový sektor. V reakcii na aktuálny vývoj to uviedol vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

"Udalosť, ktorá sa stala v Spojených štátoch, je veľmi špecifická. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, pretože obchodné modely bánk na Slovensku sú konzervatívne a výrazne viac diverzifikované," zdôraznil.

Slovenské banky patria podľa NBS k najstabilnejším a najodolnejším v rámci Európskej únie. "Úroveň kapitálu dosahuje jednu z najvyšších úrovní za posledné roky. Podobne aj ziskovosť či kvalita úverov dosahujú vysoké úrovne. NBS aj v poslednej Správe o finančnej stabilite z novembra 2022 poukázala na vysokú odolnosť bankového sektora aj v čase stresu," doplnil Majer.

Pre Európu to kolaps nepredstavuje

Kolaps amerických bánk Silicon Valley Bank a Signature Bank nepredstavuje pre Európu vážnu hrozbu. Vyhlásil to eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Reagoval tak na obavy investorov zo šírenia nákazy v celom finančnom sektore.

Uviedol pritom, že vplyv zániku SVB na svetové trhy je "predvídateľný", ale pripomenul, že vplyv je jedna vec a skutočné riziko nákazy je "vec iná". "Nemyslím si, že v súčasnosti máme v Európe reálne riziko nákazy," povedal. Gentiloni dodal, že Európska únia (EÚ) "monitoruje situáciu v úzkom kontakte s Európskou centrálnou bankou (ECB)".

Biden upokojil občanov

Prezident Joe Biden uisťoval Američanov, že bankový systém v USA je bezpečný. Snažil sa tak upokojiť verejnosť po rýchlom a ohromujúcom kolapse dvoch bánk SVB a Signature Bank, ktorý vyvolal obavy zo širších otrasov. 

"Američania môžu mať istotu, že bankový systém je bezpečný," povedal Biden v krátkom prejave a dodal, že daňoví poplatníci nebudú znášať žiadne straty, ktoré utrpia SVB alebo Signature Bank. "Vaše vklady budú tam, keď ich budete potrebovať. Malé podniky v celej krajine, ktoré si ukladajú peniaze na účty v týchto bankách, môžu ľahšie dýchať, pretože vedia, že budú môcť platiť svojim zamestnancom mzdy a platiť účty."

Najväčší tlak pociťujú americké regionálne banky, ktoré sú menšie než tzv. systémovo dôležité banky, teda príliš veľké na to, aby ich vláda nechala skrachovať. 

Napriek tomu panujú na Wall Street obavy a nervozita, pričom investori sa snažia nájsť bezpečné miesto na "zaparkovanie" svojich peňazí. Obávajú sa pritom, že neúnavné zvyšovanie úrokových sadzieb Fedu, ktoré má dostať infláciu pod kontrolu, sa blíži k bodu zlomu a môže naštrbiť bankový systém a širšiu ekonomiku.  
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok