Výber masla nepodceňujte: Nejde len o cenu, ale aj o podiel tuku, farbu a dokonca i balenie

TA3/zm
20.3.2023 08:00

Na ktoré parametre sa zamerať pri výbere masla? Nedajte sa oklamať len akciovou cenou, je toho viac, čo treba pri tejto surovine sledovať.

Výber masla nepodceňujte: Nejde len o cenu, ale aj o podiel tuku, farbu a dokonca i balenie
Freepik

Hoci po dlhšej dobe začala cena masla opäť klesať, nedávne zdraženie donútilo viacerých nakupovať len podľa ceny. Pri tejto základnej potravine však treba sledovať oveľa viac parametrov. Tu sú aspoň tri základné.  

Pomer tuku

Náhrady, ktoré sa tvária len ako maslo, no v skutočnosti ním nie sú, nemôžu tento názov zo zákona používať. A tak prvé, čo si môžete pri skúmaní kvality všimnúť, je názov. Maslová nátierka, samozrejme, nie je to isté ako maslo. To pravé je možno kalorické, no obsahuje aj množstvo cenných živín. Tie spoznáte podľa toho, aký druh tuku je vo výrobku použitý a aký je jeho celkový pomer.

Ak sa podľa u nás platných smerníc niečo volá maslo, v takom prípade je vo výrobku 80 až 90 percent mliečneho tuku. Zvyčajne býva tento údaj na obale, no sledovať treba aj pomer vody. Ten by nemal presahovať 16 percent. Netukové mliečne zložky, ako soľ, laktóza či kyselina mliečna, by mali tvoriť maximálne 2 percentá.   

Farba masla

Prirodzená farba masla je smotanovo biela a má jemný, žltkastý nádych. Na dosiahnutie tejto farby však niektorí výrobcovia používajú farbivá. O tom, či boli použité, sa však opäť dozviete pri študovaní zloženia. Lákavá, výrazne žltá farba, je iste farbivo, pretože pre tento výrobok nie je prirodzená.

Typ balenia

Papier je super, hlavne ak uvažujete ekologicky. No pri masle hľadajte naozaj radšej alobal, ktorý oveľa lepšie chráni tuk. Keby bol obal iný, nemusí byť s maslom nič zlé, no neviete, ako sa skladovalo. A alobal ho chráni pre svetlom pomerne efektívne.

Témy: maslo jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok