V Paríži štrajkujú smetiari, v uliciach sa nahromadilo už 5400 ton odpadu

TA3 ČTK
12.3.2023 20:07

Smetiari vo francúzskej metropole už týždeň odmietajú zvážať odpad na protest proti plánovanej dôchodkovej reforme, ktorú presadzuje prezident Emmanuel Macron. V uliciach sa už za sedem dní nahromadilo 5400 ton odpadu, napísal denník Le Monde s odvolaním sa na údaje parížskej radnice. V uliciach tiež rastie počet potkanov, poznamenáva BFM TV.

V Paríži štrajkujú smetiari, v uliciach sa nahromadilo už 5400 ton odpadu
Twitter/i24NEWS English

K štrajku sa pripojili aj tri spaľovne na parížskom predmestí. Mestská firma na zvoz odpadu Syctom uviedla, že nákladné autá odklonili do 15 ďalších prevádzok, ktoré fungujú. Firma zatiaľ odmieta povolať políciu, ktorá by s ukončením blokády spaľovní mohla pomôcť. Syctom má v správe zhruba polovicu Paríža, druhú polovicu majú na starosti súkromné firmy, píše Le Monde.

Najviac kritizovaným bodom reformy je posunutie veku pre odchod do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Smetiari a vodiči smetiarskych vozidiel ale spadajú do skupiny, ktorá chodí do penzie skôr ako väčšina obyvateľov. Aktuálne pracujú do 57 rokov, reforma im chce službu predĺžiť o dva roky.

"Potkany nebudú útočiť na ľudí, pretože majú rozhodne dostatok iných vecí na nasýtenie. Okrem zníženej estetiky a zápachu alebo možného pošmyknutia po banánovej šupke sú riziká minimálne," uviedol v reakcii na obavy ľudí z potkanov lekár Jean-Paul Hamon vo vysielaní BFM TV. Podľa úradníčky Anne Sourysovej nie je zdravie ľudí nijako ohrozené, ide len o "zníženie pohodlia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok