Cvičiť ráno alebo večer? Podľa odborníkov je tréning v tomto čase najefektívnejší

TA3/zm
20.3.2023 16:00

Ak chcete schudnúť čo najviac, nestačí len cvičiť, ale treba si aj dobre naplánovať, kedy si tréning dáte.

Cvičiť ráno alebo večer? Podľa odborníkov je tréning v tomto čase najefektívnejší
Freepik

Magazíne Current Biology uverejnil výsledky zaujímavej štúdie, v ktorej vedci uvádzajú konkrétny čas najefektívnejší pre spaľovanie kalórii.

Experiment v izolácii

Na to, aby vedci zistili, kedy je pre telo cvičenie najefektívnejšie, potrebovali dobrovoľníkom upraviť vnímanie času. Nie len ich mysli, ale aj ich telám, aby netušili, aká je v skutočnosti hodina. Či denná, alebo nočná. A tak sa skúmaní jedinci nechali zatvoriť do miestnosti, v ktorej neboli žiadne okná. Samozrejme, na dostatočne dlhú dobu, aby stratili pojem o čase, a tak mohli vedci dokázať, ako sa v priebehu dňa mení ľudský metabolizmus.

Tréning počas dňa

Keďže dobrovoľníci nemali prístup k telefónom či internetu, ich jediná úloha bola zacvičiť si. Následne vedci vyhodnocovali, ktorá časť dňa bola z pohľadu spaľovania kalórii najlepšia. Bez dlhého napínania, ráno je možno múdrejšie, ale z pohľadu cvičenia neefektívnejšie.

Večerné spaľovanie

Výsledky experimentu hovoria jasne. Večer ľudské telo spaľuje o 10 percent kalórií viac. A tieto poznatky zistili po mesačnom skúmaní, takže nejde o žiaden krátkodobý efekt. Úlohou bolo merať intenzitu metabolizmu a ukázalo sa, že ten  rastie s pribúdajúcimi hodinami dňa. Klesať začína až okolo desiatej večer, kedy je telo prirodzene pripravené na spánok a regeneráciu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok