Top udalosti týždňa: Heger dal zbohom Matovičovi. Dzurinda sa nevzdáva, Smer silnie

ta3/dp, TASR, ČTK
12.3.2023 17:10

Heger dal zbohom Matovičovi, prichádzajú Demokrati. Dzurinda sa nevzdáva. Voľby by vyhral Smer. Dodáme migy spoločne s Poľskom? Pavel vymenil Zemana. Streľba v Hamburgu. Protesty v Gruzínsku. Pokračujú boje pri Bachmute. Rusi útočili na infraštruktúru. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Heger dal zbohom Matovičovi. Dzurinda sa nevzdáva, Smer silnie
TASR/Pavol Zachar

Heger dal zbohom Matovičovi

Dočasne poverený premiér Eduard Heger v pondelok oznámil odchod z hnutia OĽANO. Na sociálnej sieti napísal, že má vlastnú víziu o politike. Spolu s Hegerom odišiel z hnutia aj poverený minister Jaroslav Naď. 

"Dnes sa moja úloha a poslanie v hnutí naplnili. Mám vlastnú víziu o politike. Viem, že ak ju chcem naplniť, musím sa vydať vlastnou cestou," vyhlásil v pondelok. Svoje pôsobenie v OĽANO Heger označil za jednu z najdôležitejších životných etáp. 

"Dostal som od hnutia dôveru a príležitosť byť súčasťou vlády a neskôr riadiť našu krajinu. S hnutím som si prešiel dlhú spoločnú cestu. Zažili sme náročné i pekné chvíle. Robili sme aj chyby, pretože nie sme dokonalí, pretože sme len ľudia," skonštatoval a poprial OĽANO do ďalšieho politického života len to najlepšie. Líder hnutia Igor Matovič mu v komentári poďakoval za spoločnú cestu a poprial veľa šťastia.

Prichádzajú Demokrati

Nový projekt Hegera sa bude volať Demokrati. Premiér bude jej lídrom. Projekt má byť založený na spájaní stredopravých politických strán. Stranu ohlásil spolu s poslancom Miroslavom Kollárom i dočasne poverenými ministrami Jánom Budajom, Jaroslavom Naďom, Rastislavom Káčerom či Karlom Hirmanom.

Strana chce ponúknuť umiernenú stredovú politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie ponuke tzv. vzdušných zámkov. "Ponúkame garanciu ochrany ľudských práv a rešpekt voči slobode jednotlivca. Ponúkame odbornosť a odmietame populizmus," povedal Heger. 

Demokrati rokujú s ďalšími politickými silami. Heger pozval odborníkov aj osobnosti verejného života, aby sa k nim pridali. Odmietol spoluprácu so Smerom-SD, Hlasom-SD, ĽSNS, Republikou aj SNS. Heger aj dočasne poverení ministri budú pokračovať vo svojich funkciách. Súčasťou Demokratov sa stáva mimoparlamentná strana Spolu. Jej doterajší líder Miroslav Kollár sa stal podpredsedom Demokratov. Ďalšími podpredsedami budú Naď, Andrea Letanovská a spoluzakladateľka viacerých občianskych iniciatív Andrea Cocherová. V predsedníctve budú podľa Kollára aj Hirman, Káčer, poslanec Kristián Čekovský, Peter Markovič a niekdajšie tváre Spolu Pavel Nechala a europoslanec Vladimír Bilčík. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok