Patrí medzi najmodernejšie v Európe, autobusy sa jej však vyhýbajú. Aké zmeny čakajú stanicu na Nivách?

ta3
12.3.2023 14:32

Patrí medzi najmodernejšie v Európe, no autobusy sa jej vyhýbajú. Reč je o autobusovej stanici na bratislavských Nivách. Hoci bola stavaná ako medzinárodný autobusový terminál, je ním stále menej. Samosprávny kraj chce zmeniť trasy niektorých regionálnych liniek tak, aby končili mimo stanice.

Autobusovú stanicu Nivy otvorili v roku 2021. Dnes ju využíva zhruba 970 spojov, čo je podstatne menej, než sa pôvodne očakávalo. Hrozí, že od júla ich ešte ubudne. Kraj plánuje zefektívniť dopravu. Nechce posielať autobusy tam, kde nikoho nevozia. Zo štatistík totiž vyplýva, že iba časť cestujúcich prichádzajúcich z regiónu vystupuje až na autobusovej stanici. 

"Skracovanie sa netýka všetkých spojov, ale len vybraných doplnkových liniek, ktoré by v prípade dostatočnej kapacity železničnej dopravy boli skrátené už po prvé prestupné miesto v regióne.“ uviedla Lucia Forman, hovorkyňa BSK.

Za každý vjazd a výjazd zo stanice musí kraj zaplatiť firme Slovak Lines, ktorá je jej prevádzkovateľom, dokopy vyše 18 eur. Pre porovnanie, v Košiciach je poplatok necelých 9 eur, v Nitre 6 eur a 40 centov. Podľa prevádzkovateľa, cena odzrkadľuje reálne náklady vynaložené na prevádzku stanice, vrátane nárastu cien energií. „Úroveň služieb a komfort pre cestujúcich stanice Nivy vysoko prevyšuje akúkoľvek autobusovú stanicu na Slovensku či v blízkom zahraničí a konkuruje staniciam v najväčších európskych metropolách.“ uvádza Štefan Bako, hovorca Slovak Lines.

Prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji zabezpečuje spoločnosť ARRIVA. Tá by s presmerovaním dopravy nemala problém. Koná tak, ako jej nariadi župa.

„Prípadné zmeny trás autobusov tak, aby končili, povedzme, v okrajových častiach Bratislavy a tam cestujúci prestupovali na linky MHD sú úplne v súlade s aktuálnymi trendami verejnej dopravy.“  hovorí Peter Stach, hovorca ARRIVA Slovakia. Podľa Arrivy je však dôležité, aby sa pri zmene myslelo aj na komfort cestujúcich a vodičov. „Dobrým riešením býva vybudovať prestupové terminály v týchto okrajových častiach, kde majú cestujúci k dispozícii nejaké služby, a zároveň majú vodiči k dispozícii priestor na odpočinok, a tak ďalej.“

Navrhované zmeny sa nepáčia Slovak Lines ani spoločnosti HB Reavis, ktorá vybudovala stanicu aj s nákupným centrom, ktoré je nad ňou. "Ako developer autobusovej stanice považujeme za nešťastné, že Bratislavský samosprávny kraj uvažuje o takomto signifikantnom uberaní na komforte cestujúcich presmerovaním spojov na exteriérové zastávky mestskej hromadnej dopravy." konštatovala Beáta Móriová, hovorkyňa HB Reavis Slovakia.

Ak by došlo k radikálnemu zníženiu využívania autobusovej stanice, developer by musel vyhodnotiť, ako optimálne využívať priestory, ktoré mali byť hlavnou podstatou celej stavby. 


Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok