Iránske úrady zadržali viac ako 100 ľudí, v školách mali priotráviť dievčatá

ta3/tasr
12.3.2023 12:14

Iránske úrady zadržali viac ako 100 ľudí v súvislosti s prípadmi záhadného priotrávenia dievčat na iránskych školách, ktoré v krajine zaznamenali v uplynulých mesiacoch.

irán zahalené ženy 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Viac ako 100 ľudí, zodpovedných za nedávne incidenty na školách, identifikovali, zadržali a začali vyšetrovať," uviedlo iránske ministerstvo vnútra vo vyhlásení, ktoré priniesla štátna tlačová agentúra IRNA. Medzi zadržanými sú podľa rezortu "osoby s nepriateľskými motívmi a s cieľom vyvolať v ľuďoch a študentoch hrôzu a zatvoriť školy". Ministerstvo dodalo, že od polovice minulého týždňa sa počet incidentov na školách výrazne znížil a nie sú hlásené žiadne ďalšie prípady chorých študentiek.

Podľa najnovších oficiálnych údajov sa za uplynulé tri mesiace pravdepodobne priotrávilo škodlivými výparmi v triedach viac ako 5000 žiačok na približne 230 školách v 25 z celkovo 31 iránskych provincií. Mnohé z nich museli hospitalizovať. Niektorí rodičia už pre obavy z takýchto útokov svoje deti odhlásili zo škôl.

Oficiálne vysvetlenie týchto udalostí stále nie je k dispozícii. Ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v sobotu večer poukázalo na možné prepojenie na exilovú iránsku opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni, ktorú Teherán považuje za "teroristickú" organizáciu. Jej členov prichýlilo Albánsko. Vyšetrovanie podozrení naďalej pokračuje, dodal rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok