Izraelskí vojaci zastrelili na Západnom brehu troch útočiacich Palestínčanov

ta3 ČTK
12.3.2023 07:08

Izraelskí vojaci v noci na nedeľu na okupovanom Západnom brehu neďaleko mesta Nábulus zastrelili troch Palestínčanov, ktorí zahájili paľbu na ich stanovište. Štvrtý z útočníkov sa vzdal a bol zadržaný. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na izraelskú armádu.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

V Izraeli a na palestínskych územiach v poslednej dobe dochádza opakovane k násilnostiam medzi oboma stranami. V tomto roku podľa DPA prišlo o život v dôsledku palestínskych útokov 13 Izraelčanov a jedna Ukrajinka. V rovnakom období zahynulo 81 Palestínčanov, a to ozbrojencov aj civilistov.

Doterajší vrchol násilností sa odohral koncom februára, keď palestínsky radikál na Západnom brehu zastrelil dvoch židovských osadníkov. Desiatky židovských osadníkov potom začali útočiť na Palestínčanov a ich domy, pričom bol zastrelený jeden Palestínčan a ďalších 100 zranených.

Západný breh Jordánu a východná časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Oblasť je ale v súčasnosti domovom státisícov izraelských Židov a Izrael podľa agentúry Reuters vylučuje, že by Západný breh odovzdal Palestínčanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok