Bojujúce strany z Jemenu obnovili rokovania, rozhovory majú byť rozhodujúce

TA3 ČTK
11.3.2023 17:08

Zástupcovia bojujúcich strán v Jemene začali vo Švajčiarsku ďalšie kolo rozhovorov o naplnení dohody o výmene zajatcov, ktorú uzavreli v roku 2018 v Štokholme. Informovala o tom agentúra AP.

Bojujúce strany z Jemenu obnovili rokovania, rozhovory majú byť rozhodujúce
TASR/AP

Obnovenie rokovaní medzi šiitskymi povstalcami a jemenskou vládou prichádza deň po tom, čo sa Irán a Saudská Arábia, ktoré v jemenskej vojne podporujú opačné strany konfliktu, dohodli po siedmich rokoch na obnovení diplomatických vzťahov. 

Zástupca jemenskej vládnej delegácie Madžíd Fadajl podľa agentúry AP v sobotu uviedol, že vláda je pripravená prepustiť všetkých vojnových väzňov, aby dosiahla v Jemene "trvalý a úplný mier". Šéf delegácie šiitskych povstalcov Abdal Kádir Murtaza tiež uviedol, že dúfa, že toto kolo rozhovorov bude "rozhodujúce".

Rozhovory v Ženeve by mali trvať 11 dní a sprostredkovávajú ich opäť OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Dohoda zo Štokholmu predpokladá, že obe strany prepustia všetky osoby zadržiavané v súvislosti s vojnou v Jemene, ktorá trvá od roku 2014. 

Od dohody z decembra 2018 sa už uskutočnilo niekoľko menších výmen zadržiavaných osôb, najväčšia v októbri 2020, kedy bolo prepustených asi 1000 ľudí. "Dúfam, že strany sú pripravené na seriózne rokovania a dohodnú sa na prepustení čo možno najväčšieho počtu väzňov," uviedol vyslanec OSN pre Jemen Hans Grundberg.

Vojna v Jemene, ktorá si vyžiadala vyše 150-tisíc obetí a pri ktorej ďalšie desiatky tisíc ľudí zomreli hladom či kvôli epidémiám cholery, spôsobila jednu z najväčších humanitárnych katastrof na svete. Často býva označovaná za zástupnú vojnu Saudskej Arábie a Iránu. Tieto dve krajiny v piatok oznámili, že sa v Pekingu dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, prerušených v roku 2016.

Vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine arabského sveta, vypukla po tom, čo sa Iránom podporovaní šiitskí povstalci Húsíovia v roku 2014 zmocnili hlavného mesta Saná, odkiaľ vyhnali medzinárodne uznanú vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Na jej strane sa o rok neskôr do boja proti rebelom zapojila medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok