Vo Francúzsku protestovalo proti dôchodkovej reforme 368-tisíc ľudí, menej ako naposledy

ta3 ČTK
11.3.2023 15:13

Pri siedmom kole štrajkov v sobotu vo Francúzsku proti dôchodkovej reforme protestovalo 368-tisíc ľudí, z toho 48-tisíc v Paríži, uviedla polícia. Podľa usporiadateľských odborov CGT po celom Francúzsku mali demonštrácie vyše milióna účastníkov, z toho 300-tisíc v metropole.

Informoval o tom denník Le Monde. Všetky tieto údaje sú výrazne nižšie ako pri posledných utorkových protestných akciách, kedy sa podľa polície zišlo 1,28 milióna ľudí.

V Paríži sa dal dav do pohybu okolo 14:00 a na ceste mestom bol vyše troch hodín. Server denníka Le Monde píše o drobných potýčkach, hádzaní predmetov po policajtoch, niekoľkých zapálených odpadkových košoch a rozbitých výkladných skriniach. K 17:00 bolo zadržaných 26 osôb kvôli nedovolenému ozbrojovaniu a zhromažďovaniu sa za účelom páchania výtržností, uviedla prefektúra.

Kvôli štrajku v sobotu vo Francúzsku vyšla len polovica rýchlovlakov TGV a asi 40 percent regionálnych železničných spojov, píše BFM TV. Narušená bola aj prevádzka parížskeho metra v okolí demonštrácie. Ďalšie kolo protestov usporiadatelia zvolali na stredu 15. marca, kedy má zasadnúť spoločná komisia poslancov a senátorov, ktorí budú rokovať o výslednom znení kritizovaného návrhu zákona.

Už dopoludnia sa protestovalo na juhu Francúzska, v Toulouse sa zišlo asi 11.500 ľudí, výrazne menej ako pred týždňom. V Nice demonštrovalo vyše 2000 ľudí, o niečo menej Francúzov sa na protest proti reforme zišlo aj v Štrasburgu a v Nancy, uvádza Le Figaro. Celkovo bola účasť slabšia ako v utorok, kedy sa od začiatku roka demonštrovalo šiestykrát.

Odbory spoločne Macrona požiadali o schôdzku a vyjednávanie o reforme, ktorou sa v týchto dňoch opäť zaoberá parlament. Macron vo štvrtok poslal odborárom list, v ktorom píše, že ich počúva, schôdzku ale odmietol. Šéf odborov CGT Philippe Martinez počas demonštrácií povedal stanici BFM TV, že Macron ich svojou odpoveďou "poslal do hája" a "robí si srandu".

Podľa prieskumu spoločnosti Elabe pre stanicu BFM TV si 82 percent Francúzov myslí, že by sa mal Macron s odborovými predstaviteľmi stretnúť. Takmer dve tretiny opýtaných schvaľujú spoločenskú mobilizáciu proti reforme a 54 percent ľudí súhlasí so štrajkami a blokádou kľúčových sektorov, vyplýva z prieskumu. Francúzske úrady požiadali letecké spoločnosti, aby zrušili 20 percent víkendových letov kvôli obavám zo štrajkov a možných komplikácií. Parížska radnica tiež vo štvrtok oznámila, že v dôsledku štrajkov sa v metropole začal hromadiť odpad a v uliciach ho zostalo 3700 ton. 

Štrajk pracovníkov v ropnom priemysle má len minimálny dopad, bez pohonných hmôt je asi päť percent čerpacích staníc, píše Le Figaro. Utorkový šiesty deň štrajkov prilákal rekordný počet ľudí. Podľa odhadov ministerstva vnútra sa na protestoch zúčastnilo okolo 1,28 milióna ľudí, podľa odborárov dokonca 3,5 milióna. Manifestácie kritizujú najmä posun veku odchodu do penzie zo 62 rokov na 64 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok