Rusko zaradilo Svetový fond na ochranu prírody na zoznam zahraničných agentov

ta3 TASR
11.3.2023 14:23

Rusko zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Rozhodlo o tom ruské ministerstvo spravodlivosti, podľa ktorého táto organizácia využíva svoje údajné aktivity v oblasti ochrany životného prostredia na ovplyvňovanie politiky.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Miestna pobočka WWF uviedla, že sa proti rozhodnutiu odvolá, informuje agentúra DPA. Ministerstvo uviedlo, že "predstavitelia WWF sa svojou údajnou činnosťou v oblasti ochrany prírody, životného prostredia a biodiverzity snažili ovplyvňovať rozhodnutia výkonných a legislatívnych orgánov Ruskej federácie." WWF podľa rezortu "bránil realizácii priemyselných a infraštruktúrnych projektov".

Ruská vláda doteraz pridala na zoznam "zahraničných agentov" už desiatky mimovládnych organizácií, nezávislých médií a osôb. Mimovládne organizácie sa sťažujú, že toto označenie im komplikuje alebo znemožňuje pôsobenie v Rusku.

WWF je jednou z najväčších environmentálnych organizácií na svete. Organizácia vo svojom vyhlásení poukázala na tri desaťročia svojich aktivít v Rusku a uviedla, že v krajine má 1,5 milióna podporovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok