Rusi najímajú ľudí z Ázie pre prácu na okupovanej Ukrajine, píše Rádio Slobodná Európa

ta3 ČTK
11.3.2023 12:56

Ruské firmy najímajú stovky migrantov zo Strednej Ázie pre prácu na Ruskom okupovanom ukrajinskom území. Väčšinou pracujú v stavebníctve vo vojnou zdevastovaných mestách ako je Mariupol. Ďalší napríklad kopú zákopy alebo zbierajú mŕtve telá.

Rusi najímajú ľudí z Ázie pre prácu na okupovanej Ukrajine, píše Rádio Slobodná Európa
TASR/AP (ilu)

Na svojom webe to napísala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL). Vlády stredoázijských republík pritom varujú občanov pred cestami na Ukrajinu a Kyjev vyhlásil, že podobných pracovníkov bude považovať za komplicov ruských inváznych síl.

Hlavnou motiváciou pre migrantov sú peniaze. Napríklad za stavebné práce v Moskve ovládaných častiach Ukrajiny im ponúkajú až do 3300 dolárov mesačne, čo je oveľa viac, než si môžu zarobiť v Rusku, píše RFE/RL. Podľa niekoľkých migrantov, ktorí hovorili so stanicou, sa v Rusku ich zárobky pohybujú zhruba od 600 do 1200 dolárov mesačne.

Urmat z Kirgizska podpísal zmluvu s firmou ponúkajúcou okolo 120 dolárov denne za zber mŕtvych ruských vojakov z frontovej línie. Tvrdí, že o riziku hovoril s krajanmi, ktorí už vo vojnovej oblasti na Ukrajine pracujú. "Vraj sa niekedy dostávajú pod paľbu a ľudia sú zabíjaní. Robia túto prácu, pretože sú v zúfalej situácii. Niektorí majú dlhy," povedal rádiu Urmat, ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko.

Niekoľko migrantiek zo strednej Ázie tiež tvrdí, že dostali ponuku práce vo vojenských nemocniciach, jedálňach a továrňach na okupovanej východnej Ukrajine. Ruské firmy dokonca údajne vyhľadávajú v ruských väzniciach odsúdené ženy zo Strednej Ázie a lákajú ich na Ukrajinu výmenou za peniaze a výmaz z trestného registra, píše RFE/RL.

"Bezpečná a dobre platená práca"

Práca na Ukrajine je inzerovaná na webových stránkach či sociálnych sieťach. Podľa Sorbona, robotníka z Tadžikistanu, sa migranti o práci dozvedajú aj od svojich zamestnávateľov alebo z počutia od kolegov zo Strednej Ázie. "Väčšina (stredoázijských) migrantov, ktorých tu poznám, nemá vôbec záujem ísť na Ukrajinu za prácou, ale z času na čas počujem, že tam niekto odišiel," povedal muž, ktorý pracuje na západe ruskej Sibíri. "Poznám jedného Tadžika, ktorý šiel pracovať do Mariupolu a potom presviedčal príbuzných, aby sa k nemu pridali," dodal.

Práca na okupovaných ukrajinských územiach je inzerovaná ako bezpečná a dobre platená, desiatky migrantov sa ale podľa RFE/RL sťažujú, že sľúbený plat nedostávajú. Niektorým rozčarovaným migrantom, ktorí sa pokúsili z Ukrajiny odísť, potom údajne ruská pohraničná stráž nedovolila znovu vstúpiť do Ruska.

"Prišiel som do Mariupolu po podpise zmluvy s ruskou stavbou firmou a pracujem tu už viac ako osem mesiacov," vyhlásil v telefonáte s RFE/RL jeden z Kirgizov, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Do okupovaného ukrajinského prístavného mesta podľa svojich slov prišiel spolu s asi 400 migrantmi vlani v máji, teda krátko po ruskom dobytí Mariupole. "Rozhodol som sa odísť z Ukrajiny 24. februára, ale ruská ostraha hraníc ma nepustila späť do Ruska. Povedali, že moje meno je na 'čiernej listine'," povedal rádiu, ktoré podotklo, že nemohlo tvrdenie muža overiť.

V Rusku žijú milióny pracovných migrantov z Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu - bývalých sovietskych republík, ktoré po desaťročia sužovala vysoká nezamestnanosť.

Bývalá učiteľka matematiky Chosijat Safarmatovová z Tadžikistanu žije väčšinu z posledných desať rokov v ruskej Ťumenskej oblasti a hovorí, že pozná asi pol tucta Tadžikov a Uzbekov, ktorí pracovali v Ruskom okupovaných ukrajinských mestách alebo tam zvažujú odísť. "Zaráža ma, že väčšina z nich nepremýšľa o tom, či je správne alebo zlé ísť na Ukrajinu za prácou. Je to pre nich len ďalší zárobok," hovorí. Rovnako ako mnoho Rusov aj väčšina migrantov v krajine podľa RFE/RL veria moskovskej interpretácii vojny na Ukrajine a obviňuje Kyjev aj západné štáty z jej vyvolania. Rusko rozpútalo najväčší pozemný vojenský konflikt v Európe od druhej svetovej vojny pred viac ako rokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok