Stenmarkov rekord v počte víťazstiev vyrovnala Shiffrinová triumfom v jeho rodnej krajine

ta3 TASR
10.3.2023 13:59

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová dosiahla 86. víťazstvo vo Svetovom pohári a vyrovnala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka. Vďaka triumfu v obrovskom slalome vo švédskom Are zároveň získala malý glóbus za disciplínu. Slovenka Petra Vlhová obsadila štvrté miesto s mankom 1,42 sekundy. Druhá skončila Talianka Federica Brignoneová so stratou 64 stotín a tretia bola domáca Sara Hectorová (+0,92 s).

Stenmarkov rekord v počte víťazstiev vyrovnala Shiffrinová triumfom v jeho rodnej krajine
TASR/AP

Dvadsaťsedemročná Američanka potvrdila, že v tejto sezóne nemá v "obráku" konkurenciu, keď si pripísala už šieste víťazstvo. Celkovo nazbierala v tomto ročníku už dvanásť prvenstiev a po celkovom triumfe v SP a malom glóbuse za slalom pridala ďalší aj v tejto disciplíne. Jej najväčšia konkurentka v hodnotení obrovského slalomu Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska vypadla už v prvom kole. 

Shiffrinová vyrovnala Stenmarkov rekord symbolicky vo Švédsku a v stredisku, v ktorom zaznamenala svoje vôbec prvé víťazstvo v kariére v SP, v decembri 2012 triumfovala v slalome. "Bol to úžasný deň. Rekord bol blízko a chcela som tu oň zabojovať. V prvom kole to bolo ťažké s viditeľnosťou. V druhom kole bolo už menej svetla a snažila som sa ísť naplno," povedala víťazka.

Vlhovej posun vyššie

Vlhová predviedla v 2. kole rýchlu jazdu, ideálne časovala oblúky a do cieľa prišla priebežne prvá. Jej ďalšie súperky chybovali a tak sa posúvala v poradí smerom hore. Zdolala ju až Hectorová, ktorá išla od úvodu agresívne, do spodnej časti si priniesla vysokú rýchlosť a finišovala pol sekundy pred Slovenkou. 

Na prvom mieste ju následne vystriedala Brignoneová, ktorá zajazdila najrýchlejšie druhé kolo zo všetkých. Tretia po prvom kole Gritschová vypadla a Grenierová sa po veľkých chybách v úvode prepadla na 6. miesto. 

Vlhovú pripravila o pódium až Shiffrinová, ktorá išla rýchlo, no s veľkým náskokom z 1. kola príliš neriskovala a stačilo jej to na 86. triumf v kariére. Stenmarkov rekord môže prekonať už v sobotu 11. marca, keď je v Are na programe slalom. Vlhová sa vďaka štvrtému miestu posunula na druhú priečku v celkovom poradí SP i disciplíny.

"Už to bolo lepšie ako prvé kolo, ale z môjho pohľadu som v prvom nemala šťastie na svetlo a stratila som tam, lebo som pomaly nič nevidela. Škoda. V druhom som sa snažila ísť naplno a nakoniec je z toho opäť štvrté miesto, z ktorého som nadšená. Sneh bol mierne agresívny, ale podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré a prvá aj posledná pretekárka ich mali rovnaké. Zajtra ma čaká slalom a potom regenerácia," povedala po 2. kole.

Druhé kolo nedokončilo viacero pretekárok. Coralie Frasseovú Sombetovú z Francúzska v jednej z bránok vynieslo, zostala na jednej lyži a následne tvrdo spadla. Zo zjazdovky sa však postavila sama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok