Sladký a chutný jarný detox: Pripravte si elixír z brezovej miazgy

TA3/zm
17.3.2023 16:00

Brezová miazga nie je žiaden novodobý nápad, jej účinky na detoxikáciu organizmu sú roky známe. Elixír zdravia si môžete pripraviť aj sami doma.

Sladký a chutný jarný detox: Pripravte si elixír z brezovej miazgy
Freepik

Jarná očista môže byť aj chutná. Brezová miazga, ktorá sa o ňu postará, má totiž príjemnú nasladlú chuť.

Skorá jar

Brezová miazga, z ktorej sa blahodarná voda vyrába, sa zbiera počas skorej jari, kedy začínajú prvé teplé dni, ale v noci je ešte stále chladno. Ideálny čas je do konca marca, pri tuhých zimách niekedy aj začiatkom apríla. Je teda najvyšší čas vybrať sa na ňu, ak si chcete detoxikačný nápoj pripraviť sami doma. Na stromoch by ešte nemali byť listy, ale len puky. Podľa toho spoznáte, či je ideálny čas na narezanie kôry stromu.

Zaťať do živého

Ak máte brezu na vlastnom pozemku, nebudete mať problém dostať sa k cennej miazge. No v prípade, že sa rozhodnete zaťať do stromu v parku či lese, mali by ste si zistiť, či nepotrebujete povolenie, prípadne či sa nenachádzate v chránenej oblasti. Do kmeňa v bielej časti kôry totiž treba vyvŕtať pod uhlom 45 stupňov asi 4 až 5 centimetrovú dierku, do ktorej vsuniete kohútik, alebo inú dutú rúrku, cez ktorú potečie miazga. Samozrejme, hneď si prichystajte aj nádobu, do ktorej ju budete zbierať. Z jedného stromu by ste nemali odoberať viac ako liter, aby ste mu neublížili. A na záver je vhodné dierku zalepiť voskom alebo propolisom, aby strom nevyschol.  

No stále si dokážete poradiť, aj keď žiadnu brezu vo svojom okolí nezoženiete. Brezová miazga sa predáva v špecializovaných obchodoch.  

Chutný detox

Čerstvá brezová miazga by sa mala skladovať v chladničke a spotrebovať do piatich dní. Aj to bude možno dôvod, prečo sa predsa len rozhodnete pre kupovaný elixír, ten vydrží zvyčajne dlhšie, no za cenu obsahu konzervantov.

Pravidelné pitie brezovej miazgy prospieva pleti, vlasom, zabraňuje reumatickým bolestiam, srdcovým chorobám, štartuje metabolizmus, čistí obličky a pôsobí celkovo detoxikačne.  

Na detoxikačnú kúru by ste mali vypiť denne dva deci brezovej miazgy a vydržať s očistou po dobu dvoch týždňov. Piť by sa mala čistá miazga, no ak ste jej odobrali zo stromu viac, môžete ju spotrebovať aj ako sirup.

Brezový sirup

Na prípravu z jedného litra miazgy budete potrebovať 200 gramov cukru. Suroviny prehrejte v hrnci tak, aby sa cukor rozpustil, no obsah by nemal vrieť. Po vychladnutí prelejte do fľašiek a skladujte v chladničke.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok