Ruskému básnikovi hrozí sedem rokov za mrežami, je stíhaný za svoje protivojnové verše

TA3 ČTK
10.3.2023 08:16

Až sedem rokov za mrežami hrozí ruskému básnikovi Arťomovi Kamardinovi, ktorého vo štvrtok vyšetrovatelia obvinili z podnecovania nenávisti proti sociálnej skupine účastníkov bojových operácií na východe Ukrajiny a tiež z vyzývania na činnosť zameranú proti bezpečnosti štátu. Oznámil to advokát a ochranca ľudských práv Pavel Čikov.

Ruskému básnikovi hrozí sedem rokov za mrežami, je stíhaný za svoje protivojnové verše
TASR/AP

Kamardin sa tak stal prvým obvineným podľa nového paragrafu o bezpečnosti štátu, ktorý bol do ruského trestného zákona zavedený vlani v júli spolu s novými definíciami špionáže, vlastizrady a spolupráce s cudzincami

Kamardin je stíhaný za svoje protivojnové verše, ktoré recitoval vlani v septembri v Moskve pri pomníku básnika Vladimíra Majakovského na protest proti mobilizácii, ktorú vyhlásil prezident Vladimir Putin na doplnenie jednotiek preriedených vo vojne proti Ukrajine. 

Vo veršoch vtedy nabádal "dodržiavať pravidlá" počas mobilizácie a konkrétne radil nepreberať predvolanie na vojenské správy, nepodpisovať prevzatie dokumentov a na vojenské správy sa nedostaviť. Ďalšie dva spoluobvinenia vtedy nahlas opakovali Kamardinove verše, citoval Čikov z obvinenia.

Básnik je od konca septembra vo vyšetrovacej väzbe. Uvaleniu väzby predchádzala domová prehliadka, po ktorej Kamardin podľa ošetrujúceho lekára skončil s otrasom mozgu, poranením hlavy a hrudníka a početnými odreninami na tvári, písal vtedy denník Kommersant. Opoziční moskovskí zastupitelia sa domáhali vyšetrovania a postihu policajtov, ktorí počas prehliadky podozrivého a jeho spoločníkov zbili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok