Lukašenko podpísal nový zákon. Verejným činiteľom hrozí v prípade vlastizrady trest smrti

ta3 čtk
9.3.2023 19:08

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko podpísal zákon, ktorý zavádza možnosť uloženia trestu smrti pre verejných činiteľov odsúdených za vlastizradu. Informovala o tom tlačová agentúra Belta, podľa ktorej je norma súčasťou širších zmien trestného práva, ktoré majú posilniť boj s extrémizmom, s terorizmom a s činmi namierenými proti štátu.

Hraničí to s ekonomickou vojnou, tvrdí Bielorusko o sankciách za odklonené lietadlo
TASR/AP

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a je jedinou európskou krajinou, ktorá uplatňuje trest smrti. Ten doteraz mohol byť udelený za trestné činy ako je vražda alebo terorizmus. Popravy sa vykonávajú výstrelom do tyla, pripomenula agentúra Reuters.

Za vlastizradu môžu byť na základe novely odsúdené všetky osoby, ktoré zastávajú verejnú funkciu. Súčasne sa za vlastizradu spáchanú úradnou osobou alebo vojakom zavádza možnosť trestu smrti.

Z troch na desať dní sa tiež predlžuje lehota, keď môžu úrady bez rozhodnutia súdu zadržiavať podozrivých z vlastizrady, špionáže či inej protištátnej činnosti. Zákon tiež zavádza trestnú zodpovednosť za propagáciu terorizmu, diskreditáciu armády, cudzích vojsk, polovojenských organizácií a tiež za porušenie pravidiel pri nakladaní so štátnym tajomstvom. Podobný zákon prijalo Rusko po invázii na Ukrajinu pred viac ako rokom.

Bielorusko nevyslalo na Ukrajinu vlastných vojakov, ale vo februári 2022 umožnilo Rusku využiť svoje územie ako nástupište na inváziu. Odvtedy necháva Moskvu využívať svoj vzdušný priestor na útoky na Ukrajinu. V uplynulých mesiacoch bolo v Bielorusku odsúdených mnoho ľudí za údajné sabotáže proti ruskej armáde.

Bielorusko čelí kritike za to, že jeho súdy opakovane vynášajú politicky motivované rozsudky nad členmi opozície a disidentmi. Napriek medzinárodným protestom poslali tribunály do väzenia v posledných mesiacoch niekoľko významných opozičných predstaviteľov. Začiatkom marca bol odsúdený na desať rokov za mrežami nositeľ Nobelovej ceny za mier a ochranca ľudských práv Ales Bjaljacki. O niekoľko dní neskôr súd vymeral v neprítomnosti opozičnej vodkyni Sviatlane Cichanovskej trest 15 rokov väzenia za vlastizradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok