Sýrsky minister dal ponuku na rokovania o ukončení bojov

TASR
9.2.2013 10:35

Sýrsky režim v piatok oznámil, že je pripravený bez akýchkoľvek podmienok viesť so sýrskou opozíciou dialóg o ukončení 22 mesiacov trvajúceho konfliktu. Informovala o tom agentúra DPA.

Sýrsky minister dal ponuku na rokovania o ukončení bojov
SITA

"Dvere sú otvorené pre každého Sýrčana, ktorý chce prísť k nám a viesť dialóg. Keď hovoríme dialóg, máme na mysli bezpodmienečný...," uviedol sýrsky minister informácií Umrán Zoabí v rozhovore pre sýrsku televíziu.

Líder sýrskej opozície Muáz Chatíb 30. januára stanovil  podmienky pre rokovania s predstaviteľmi sýrskeho režimu, keď  žiadal prepustenie 160.000 politických väzňov a obnovenie pasov Sýrčanov žijúcich v exile, ktoré im majú vystaviť na sýrskych veľvyslanectvách. V priebehu tohto týždňa Chatíb ešte pripomenul, že sýrska vláda má čas do nedele, aby prepustila všetky ženy z väzníc. V opačnom prípade bude považovať svoju ponuku na dialóg za zamietnutú prezidentom Bašárom Asadom.

V neskoršom prejave Chatíb zdôraznil, že dialóg s vládnucim režimom sa musí zamerať na odchod prezidenta Bašára Asada, čo označil za kľúčovú podmienku opozície. V záujme ukončenia krviprelievania, ktoré si vyžiadalo vyše 60.000 ľudských životov, Asad v januári dal ponuku na začatie národného dialógu a vypísanie referenda o zmenách v ústave. S výzvou na začatie rokovanie sa na Asadovu vládu i opozíciu v uplynulých dňoch obrátili Rusko aj Irán, verní spojenci Asadovho režimu.

K posunu vo vývoji riešenia konfliktu v Sýrii v súvislosti s Zoabího vyhlásením došlo krátko po tom, ako zosilneli boje v Damasku a v provinciách na severe krajiny, kde vládne jednotky za posledných 24 hodín údajne zabili mnoho povstalcov. Podľa opozičných aktivistov v Damasku prišlo o život najmenej 110 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok