Stane sa z Gruzínska nová Ukrajina? Putin má základne len 40 kilometrov od Tbilisi

ta3/Milan Špak
10.3.2023 00:00

Protestujúci v Gruzínsku dosiahli svoj cieľ. Po dvoch dňoch demonštrácií vládnuca strana Gruzínsky sen stiahla z parlamentu kontroverzný zákon. Ide o legislatívu o takzvaných zahraničných agentoch. Kritici ju prirovnávajú k drakonickým zákonom v Rusku a odsúdili ju aj skupiny na ochranu ľudských práv. Tvrdia, že ide o snahu obmedziť základné slobody v krajine, píše CNN. Demonštrantom však stiahnutie zákonu nestačí a ohlásili ďalšie protesty.

Stane sa z Gruzínska nová Ukrajina? Putin má základne len 40 kilometrov od Tbilisi
AP Photo

Možné dôsledky 

Gruzínsky návrh zákona sa stal terčom kritiky z dôvodu, že by negatívne pôsobil na gruzínsku občiansku spoločnosť, najmä mimovládne organizácie a spravodajské organizácie s prepojením na Európu. Tiež by to brzdilo snahu Gruzínska vstúpiť do Európskej únie. V utorkovom vyhlásení Únia varovala, že zákon bude "nezlučiteľný s hodnotami a normami EÚ" a mohol by mať "vážne dôsledky na vzájomné vzťahy". Vo februári hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price tiež povedal, že ktokoľvek, kto bude hlasovať za tento návrh zákona, by mohol ohroziť vzťah Gruzínska s Európou a Západom.

"Medzinárodní a bilaterálni partneri Gruzínska dali veľmi jasne najavo, že prijatie zákona o zahraničných agentoch by bolo v rozpore s deklarovanými záväzkami Gruzínska v oblasti ľudských práv a jeho euroatlantickými ašpiráciami," povedal Gogia pre CNN. Dúfa, že namiesto schvaľovania zákonov, ktoré by jasne bránili práci nezávislých skupín a médií, sa budú gruzínske úrady usilovať o zaistenie bezpečného a priaznivého prostredia pre občiansku spoločnosť v krajine.

Po vzore Ruska 

Gruzínsky návrh legislatívy nasleduje model kontroverzného zákona v susednom Rusku, ktorý už zaviedol prísne obmedzenia a požiadavky na organizácie a jednotlivcov so zahraničnými väzbami, tvrdia kritici. Pôvodný zákon v Rusku schválili v roku 2012 uprostred vlny protestov verejnosti týkajúcich sa obvinení z manipulácie volieb a zámerov Vladimira Putina vrátiť sa do funkcie ruského prezidenta.

Od organizácií, ktoré sa zapájajú do politickej činnosti a dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia, sa vyžadovalo, aby sa zaregistrovali ako zahraniční agenti a dodržiavali drakonické pravidlá a obmedzenia. Zákon o zahraničných agentoch sa odvtedy postupne aktualizoval, čím vznikli podmienky na ešte pevnejšiu kontrolu občianskej spoločnosti v Rusku, píše CNN.

Gogia povedal, že legislatíva je podobná zákonu v Rusku v tom, že sa "snaží vytvoriť osobitný štatút a právny režim pre organizácie a médiá, ktoré dostávajú zahraničné finančné prostriedky". Dodal, že "pod maskou transparentnosti sa zasahuje do slobody médií". Bielorusko, ktoré je blízkym spojencom Moskvy, má od roku 2002 zavedený občiansky zákon, ktorý má podobný účinok.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok