Demonštranti v Izraeli blokujú letisko, premiér Netanjahu musel odložiť odlet do Talianska

TA3 ČTK
9.3.2023 13:13

Ľudia, ktorí v Izraeli protestujú proti reforme súdnictva, zablokovali desiatkami vozidiel príchod k Ben Gurionovmu letisku, píše denník Haarec. Odlet premiéra Benjamina Netanjahua do Talianska bol kvôli protestom odložený na 14:00 miestneho času (13:00 SEČ). Štvrtkové pokračovanie už dva mesiace trvajúcich protivládnych protestov účastníci nazvali "dňom odporu proti diktatúre".

Demonštranti v Izraeli blokujú letisko, premiér Netanjahu musel odložiť odlet do Talianska
TASR/AP

Polícia od rána zatkla v rôznych častiach Izraela najmenej 13 ľudí, ktorí sa zúčastnili demonštrácií. Do Izraela vo štvrtok priletel americký minister obrany Lloyd Austin, kvôli manifestáciám o deň neskôr, než bolo v pláne, uviedla agentúra Reuters.

"Izrael je na pokraji toho, aby sa stal autokratickou krajinou. Súčasná vláda sa snaží zničiť našu demokraciu a vlastne zničiť celú krajinu," povedal v rozhovore s agentúrou AP Savion Or, ktorý je jedným z tisícov účastníkov protestov v Tel Avive. Navrhovaná reforma by vláde dala väčší vplyv na vymenovanie sudcov a obmedzila by právomoci najvyššieho súdu. Nesúhlas s návrhom vyjadril opozícia, rad expertov, vojakov izraelskej armády v zálohe a tiež súčasný prezident Jicchak Herzog. Netanjahuov kabinet napriek kritike vo februári začal schvaľovanie reformy.

"Som naozaj zdesená z toho, čo sa tu teraz deje, a to najmenšie, čo môžem urobiť, je ísť von a vyjadriť svoj názor," uviedla ďalšia z protestujúcich v Tel Avive, ktorá sa predstavila ako Lior Gabrielová. Proti demonštrantom v Tel Avive minulý týždeň zasiahla polícia aj vodnými delami a zábleskovými granátmi, niekoľko ľudí zatkla.

Desiatky poľnohospodárov spomalili alebo priamo zablokovali dopravu na cestách na severe krajiny pri mestách Haifa a Kirjat Šmona, osady Nahalal a prístave Akko. Ďalší protestujúci v Jeruzaleme zabarikádovali kancelárie konzervatívneho think-tanku Kohelet Forum, ktorý sa na príprave zmien v súdnictve podieľal. Pri Haify sa pokúsila malá flotila paddleboardov a kajakov uzavrieť hlavnú námornú trasu.

Demonštrácie v Izraeli začali v januári. Koncom decembra nastúpila nová Netanjahuova vláda, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany. Po oznámení návrhu reformy súdnictva sa manifestácie rozšírili z Tel Avivu aj do niektorých ďalších miest, vrátane Jeruzalema. Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir označil protestujúcich za anarchistov a vyzval na tvrdý zásah proti nim.

Zo stredy na štvrtok preložil kvôli demonštráciám rokovania s izraelským ministrom obrany Joavem Galantom americký minister obrany Lloyd Austin. Ten do Izraela priletel popoludní a s Galantom a Netanjahuom kvôli zablokovaným cestám rokuje priamo na letisku namiesto pôvodne plánovaného stretnutia v sídle ministerstva obrany. V Taliansku má Netanjahu naplánované stretnutie aj s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, v ktorej vláde sú aj dve krajne pravicové strany, vrátane tej jej. Podľa izraelskej rozhlasovej stanice Kan sa proti Netanjahuovej vláde chystajú demonštrovať aj Izraelčania v Taliansku za jeho pobytu v Ríme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok