Predĺži sa obilná dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou? Vyskytli sa komplikácie, uviedol Kremeľ

TA3 ČTK
9.3.2023 12:55

Ohľadom predĺženia obilnej dohody Ukrajiny s Ruskom je stále "veľa otázok", povedal vo štvrtok podľa agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov podľa agentúry AFP poukázal na "komplikácie" v napĺňaní ruských požiadaviek.

Predĺži sa obilná dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou? Vyskytli sa komplikácie, uviedol Kremeľ
TASR/AP

Dohoda umožňujúca vývoz poľnohospodárskych plodín z ukrajinských prístavov v Čiernom mori vyprší 18. marca. Pokiaľ žiadna zo strán nevznesie námietky, bude predĺžená. To Rusko však zatiaľ odmieta zaručiť.

Lavrov povedal, že situácia je komplikovaná, pretože časti zmluvy, z ktorých má profitovať Rusko, nie sú napĺňané. Podľa Peskova je stále potrebné vyriešiť "otázky ohľadom koncových príjemcov plodín" a "druhej časti dohody". Druhou časťou dohody má Peskov na mysli memorandum o porozumení medzi Ruskom a OSN, ktoré umožňuje vývoz ruských potravín a hnojív, píše Reuters. Hoci ruský poľnohospodársky export nebol výslovne cieľom západných sankcií, Moskva tvrdí, že obmedzenia jej finančníctva, poisťovníctva a logistiky sú prekážkou, aby mohla produkty vyvážať.

O ruských požiadavkách bude budúci týždeň s ruskými predstaviteľmi rokovať šéfka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová. Tá s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v stredu navštívila Kyjev, kde stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Peskov tiež oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin momentálne nemá žiadne plány na stretnutie s Guterresom.

Ukrajinský prezident pri príležitosti Guterresovej návštevy vyhlásil, že "predĺženie dohody po 18. marci je kriticky nevyhnutné pre celý svet". Šéf OSN povedal, že export ukrajinského a ruského obilia a hnojív je dôležitý pre svetovú potravinovú bezpečnosť. Dohoda podľa neho umožnila vývoz 23 miliónov ton obilia, a vďaka tomu "sa podarilo znížiť ceny potravín vo svete skoro o 20 percent". Podpis obilnej dohody okrem OSN sprostredkovalo aj Turecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok