Biden navrhuje 25-percentnú daň pre miliardárov, viac zdaniť chce aj korporácie

TA3 ČTK
9.3.2023 12:30

Americký prezident Joe Biden navrhuje 25-percentnú daň pre miliardárov, viac zdaniť chce aj bohatých investorov a korporácie. Príjmy štátu z kapitálového majetku by sa tak podľa jeho plánu takmer zdvojnásobili. S odkazom na zdroje v Bielom dome to vo štvrtok uviedla agentúra Bloomberg a ďalšie médiá.

bh
TASR/AP

Biden chce podľa tohto návrhu tiež zrušiť daňové úľavy pre podniky a pre bohatých, ktoré zaviedol predchádzajúci prezident Donald Trump. Pravdepodobnosť, že Kongres tento zámer schváli, ale zrejme nie je vysoká. Bidenova rozpočtová požiadavka na Kongres by mala byť zverejnená vo štvrtok. Podľa Bloombergu by takmer zdvojnásobil sadzbu dane z kapitálových príjmov pri investíciách na 39,6 percenta z doterajších dvadsiatich a zvýšil by dane z príjmov korporácií a bohatých Američanov.

Návrh je z veľkej časti reprízou Bidenovho mnohobiliónového ekonomického balíčka nazvaného Build Back Better. Má ale len malú šancu prejsť Kongresom, najmä teraz, keď republikáni ovládajú Snemovňu reprezentantov, dodáva Bloomberg. Bidenovi sa totiž nepodarilo presadiť podobné zvýšenie daní, keď demokrati ešte mali kontrolu nad oboma komorami Kongresu. Namiesto toho sa vláda uspokojila so zoštíhlenou legislatívou zameranou na energetickú a zdravotnú politiku známu ako zákon o znižovaní inflácie (IRA).

Predstavitelia americkej administratívy tvrdia, že návrhy ukazujú odhodlanie znížiť rozpočtový deficit prevažne vďaka vyšším príjmom. Predstavujú tiež politicky populárny návrat k úrovniam daní platným pred právnymi predpismi o daňovej reforme bývalého prezidenta Trumpa. Po vyšších daniach pre bohaté roky volajú progresivisti a podľa opakovaných prieskumov sa pre nich vyslovuje väčšina Američanov.

Bidenov návrh požaduje, aby najbohatších 0,01 percenta Američanov platilo aspoň 25-percentnú daň. Zvýšil by tiež najvyššiu daňovú sadzbu pre Američanov zarábajúcich nad 400-tisíc dolárov za rok na 39,6 percenta zo súčasných 37 percent. Tým by sa zvrátil jeden z Trumpových daňových škrtov. Bidenov návrh tiež požaduje, aby investori, ktorí zarábajú aspoň jeden milión dolárov, platili zo svojich dlhodobých investícií aj 39,6 percenta. Teraz sú danené sadzbou 20 percent. Návrh zvyšuje aj sadzbu dane z príjmu právnických osôb na 28 z 21 percent, čím by sa zrušila ďalšia daňová zmena z Trumpovej éry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok