Kráľ Zemplína je späť. Mikuláš Vareha zakladá politickú stranu

ta3/hm
9.3.2023 11:46

Kontroverzný východoslovenský podnikateľ a samozvaný kráľ Zemplína Mikuláš Vareha má opäť politické ambície. Nový subjekt, pod ktorý už začal zbierať podpisy, má niesť názov Hnutie - Stabilita.

Kráľ Zemplína je späť. Mikuláš Vareha zakladá politickú stranu
reprofoto: YT/Tvořivá společnost

Ako prvý na to upozornil portál Aktuality.sk a vyplýva to z informácií, ktoré na svojom webe zverejnilo ministerstvo vnútra. Prípravný výbor - v zložení Mikuláš Vareha, Dominik Mihálik a Libor Magát - už začal zháňať 10-tisíc podpisov, ktoré sú potrebné pre vznik novej politickej strany. Kráľ Zemplína sa v minulosti počas pobytu za mrežami už pokúšal založiť stranu AGENT 777 - Sociálna demokracia.

Chce preraziť v politike

Ako Hnutie - Stabilita uvádza na svojom webe, predsedom má byť Vareha, ktorého opisujú ako prvého politického väzňa po Nežnej revolúcii. Funkcie podpredsedov obsadili Mihálik a Magát.

Podľa zverejnených informácií si kampaň plánujú financovať sami. "Nemáme nikoho v pozadí, nie sme nikomu zaviazaní a môžeme sa rozhodovať slobodne. Nebudeme zohľadňovať záujmy nikoho iného, iba tie vaše," deklarujú.

Vo svojom programovom vyhlásení subjekt uvádza 19 bodov, medzi nimi napríklad dvojročné daňové prázdniny pre začínajúcich podnikateľov, zvýšenie potravinovej sebestačnosti na 90 %, zamerať sa chcú aj na podporu chovu dobytka. "Občanov SR, rómske a iné menšiny zapojiť do projektu. Služobná krava - každý občan, ktorý chce chovať kravy, tak im štát pridelí, a zároveň bude dozerať na chov," uvádza sa v bode 13.

Varehu zadržali v roku 2011. V kauze lykožrútov a krátenia dane mu súd vymeral 11-ročný trest za mrežami spolu s finančnou pokutou vo výške 100-tisíc eur. Z väzenia ho prepustili v roku 2019. V roku 2020 ho Najvyšší súd uznal za vinného z krátenia dane v kauze fiktívneho vývozu 446 vysokotlakových čerpadiel do Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok