Európa zažíva druhú najteplejšiu zimu v histórii meraní, oznámila agentúra Copernicus

taš čtk
8.3.2023 18:50

Európa v súčasnej dobe zažíva druhú najteplejšiu zimu v histórii merania. Oznámila to vo svojej správe agentúra Európskej únie pre sledovanie atmosféry a klimatických zmien Copernicus. Najnižšie februárové hodnoty navyše dosiahol rozsah antarktického morského ľadu.

Chopok zima lyžovanie turistika Nízke Tatry 1140px (TASR/Andrej Galica)
TASR/Andrej Galica

Služba, ktorá využíva vysoký počet nameraných údajov zo satelitov, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete, oznámila, že tohtoročný február bol piaty najteplejší na svete v histórii meraní. Väčšina Európy zaznamenala nadpriemerné teploty vzduchu, najmä severné Nórsko a Švédsko a Špicbergy. "Nadpriemerné teploty sa vyskytli na východe Spojených štátov, v severnom Rusku av Pakistane a Indii," uviedol Copernicus.

Podpriemerné teploty boli naproti tomu zaznamenané na Pyrenejskom polostrove, v Turecku, na západe Spojených štátov, v Kanade, na severovýchode Ruska av severnej Austrálii. Rozloha morského ľadu v Antarktíde minulý mesiac dosiahla najnižšiu februárovú hodnotu v súbore satelitných dát, a to 34 percent pod priemerom. To je výrazne pod hodnotou predchádzajúceho rekordu z februára 2017.

V Arktíde bola rozloha morského ľadu štyri percentá pod priemerom, čo ju radí na druhú najnižšiu hodnotu za február v zázname satelitných dát, spoločne s februárom 2016 a 2017. Najviac podpriemerné koncentrácie morského ľadu v Arktíde boli v Barentsovom mori a na Špicber.

"Naše najnovšie údaje ukazujú, že antarktický morský ľad dosiahol najnižší rozsah za 45 rokov satelitných záznamov. Tento nízky stav morského ľadu môže mať významné dôsledky pre stabilitu antarktických ľadových šelfov av konečnom dôsledku aj pre globálne zvyšovanie hladiny morí. Polárne ľadové čiapočky sú citlivým indikátorom klimatickej krízy a je dôležité starostlivo sledovať zmeny, ku ktorým tu dochádza,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa únijnej služby Samantha Burgessová.

Služba Copernicus, ktorú z poverenia Európskej komisie prevádzkuje Európske stredisko pre strednodobé predpovede počasia, pravidelne vydáva mesačné klimatické bulletiny. V nich informuje o pozorovaných zmenách globálnej teploty vzduchu pri povrchu, pokrytí morí ľadom a hydrologických premenných. Všetky uvádzané zistenia sú založené na počítačových analýzach.

V januári služba oznámila, že celoročný priemer európskych teplôt bol vlani druhý najvyšší v histórii záznamov a predčil ho len rok 2020. Minuloročné leto bolo v Európe doposiaľ najteplejšie a sprevádzali ho mimoriadne dlhé a intenzívne vlny horúčav na západe a severe kontinentu. V celosvetovom meradle sa rok 2022 zaradil na piate miesto.

Vo februári služba oznámila, že Európa tento rok zažila tretí najteplejší január v histórii meraní. Najnižšie januárové hodnoty navyše dosiahol aj rozsah antarktického morského ľadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok