Čertovsky známa 363. Uťahujeme si z nej, no vieme, čo v skutočnosti znamená?

ta3/Alžbeta Múcsková
10.3.2023 00:00

Paragraf 363 Trestného poriadku sa rozšíril do povedomia verejnosti a stal sa témou mnohých vtipov. Vedia však Slováci o čom daný paragraf hovorí a ako sa používa? Pre vysvetlenie sme sa obrátili na vedúceho katedry Právnickej fakulty Univerzity Komenského Jozefa Čentéša, ktorý bol zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora, no bývalý prezident SR ho nevymenoval do tejto pozície.

Čertovsky známa 363. Uťahujeme si z nej, no vieme, čo v skutočnosti znamená?
Profimedia

Ako často sa pri súdnych pojednávaniach stretávame s aplikovaním paragrafu 363?

Od svojho zavedenia bol tento inštitút využitý v stovkách prípadov. Podiel zrušených právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom podľa § 363 Trestného poriadku na celkovom počte podaných návrhov pritom podľa štatistík generálnej prokuratúry klesá, stúpa však mediálny záujem o § 363 vo vzťahu ku konkrétnym kauzám.

Je paragraf 363 prekážkou v ďalšom trestnom stíhaní? 

Zrušenie napr. uznesenia o vznesení obvinenia prostredníctvom § 363 Trestného poriadku nevytvára prekážku pokračovania v trestnom stíhaní. Generálny prokurátor je oprávnený zrušiť nezákonné rozhodnutie policajta alebo prokurátora a konanie, ktoré mu predchádzalo, ak ním bol porušený zákon. Môže tak konať na návrh oprávnených strán alebo aj bez návrhu. Po zrušení napadnutého rozhodnutia alebo jeho časti môže generálny prokurátor rozhodnúť vo veci sám alebo prikáže orgánu, o ktorého rozhodnutie ide, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Trestné stíhanie teda pokračuje, zrušujúce uznesenie nemá za následok nemožnosť ďalšieho trestného stíhania.

Paragraf 363 bol podaný na Ústavný súd SR na preverenie. Čo by spôsobilo zrušenie účinnosti tohto paragrafu?

Ústavný súd má dve možnosti. Môže ten návrh odmietnuť, a tým by sa zachovala jeho súčasná právna podoba, alebo ho prijme a zruší paragraf 363. Nerád by som sa vyjadroval a prejudikoval rozhodnutie Ústavného súdu SR o podanom návrhu.

Všeobecne platí, že ak sa zrušia ustanovenia zákona, ktoré upravujú určitý inštitút tak to znamená, že tento inštitút nemožno použiť. Na uvedenú okolnosť môže reagovať zákonodarca iným riešením dotknutých ustanovení. Samotná zmena tak dôležitého inštitútu, ako § 363 Trestného poriadku musí byť výsledkom dôsledného odborného posúdenia a akékoľvek zmeny tohto inštitútu by mali byť reflexiou záverov odbornej, nie politickej diskusie či laickej mienky.

Borguľa je pre SaS problémový. Padni komu padni má platiť aj pre koaličných poslancov TASR/Jaroslav Novák
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok