Kto má viesť obec po neplatných voľbách? Legislatívna zmena zákona je nutná, tvrdí sudkyňa Príbelská

ta3/Patrik Mindžák
8.3.2023 14:19

Po vlaňajších komunálnych voľbách prišlo na Najvyšší správny súd až 99 žalôb namietajúcich platnosť volieb. NŠS v mnohých prípadoch vydal rozsudky, ktorými vyhlásil voľby za neplatné. A nastal zmätok. Starostovia aj poslanci sa pýtajú, kto má riadiť obec, niekde sa dokonca do čela obce chceli vrátiť bývalí starostovia. Kto je zodpovedný za riadenie obce, v ktorej boli voľby vyhlásené za neplatné? O téme pre ta3 viac porozprávala v relácii Tak Takto?! sudkyňa Najvyššieho správneho súdu Petra Príbelská.

20230308_taktakto_16.jpg
TA3

"Najčastejšie sa napadali starostovské voľby v menších obciach na východnom Slovensku," priblížila Príbelská s tým, že obec Žehra je ich "pravidelným klientom". Existujú aj prípady, kde je potrebné vypočuť svedkov v dokazovaní správnych výsledkov volieb. "Tvrdenia nie sú postačujúce na to, aby sme povedali, že proces bol nezákonný alebo neústavný."

Podľa jej názoru by sa nemal ujať funkcie predchádzajúci starosta, zákon má v tomto medzery. "Funkčné obdobie mu uplynulo zložením sľubu nového starostu," uviedla. "Najčistejšie" riešenie by bolo, ak by existoval zástupca starostu alebo by sa takáto osoba určila.

Aby sa zabránilo chaotickým rozhodnutiam, treba zmeniť legislatívnu zmenu zákona, kde by sa doplnili potrebné skutočnosti, myslí si Príbelská.

Pozrite si celú reláciu Tak Takto?! s Petrou Príbleskou si môžete pozrieť nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok