Kadyrov sa hnevá. Jeho kôň, ktorého ukradli v Česku, sa vraj stal obeťou sankcií

ta3 čtk
8.3.2023 14:10

Vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov označil svojho koňa Zazou, ukradnutého v Česku, za prvú obeť sankcií, ktoré zaviedol Západ už v roku 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym. Hodnotu koňa vyčíslil na najmenej desať miliónov dolárov (asi 9,5 milióna eur).

Kadyrov sa hnevá. Jeho kôň, ktorého ukradli v Česku, sa vraj stal obeťou sankcií
Twitter/NEXTA

Podľa utorkového oznámenia českej polície ukradol neznámy páchateľ koňa zrejme v noci z piatku na sobotu zo stajne v Krabčiciach pri Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Policajti teraz pátrajú po zlodejovi aj ukradnutom anglickom plnokrvníkovi, ktorého hodnota je podľa polície bezmála 17-tisíc eur.

"Je škoda, že krásne a ušľachtilé zviera trpí. Trápim sa, že by sa Zazou mohol dostať do nesprávnych rúk," uviedol v stredu Kadyrov na sociálnej sieti. Zatiaľ neznámi zlodeji odstránili z posuvných dverí stajne istiacu reťaz s karabínou a chovného žrebca odviedli. Šestnásťročný hnedák má na čele znak v tvare nepravidelnej hviezdy bielej farby a časť pravej zadnej nohy pod spenkovým kĺbom je tiež bielej farby.

Kadyrov sa vo svojom vyjadrení na internete pozastavil nad tým, ako koňa, na ktorého boli uvalené sankcie, mohli tak ľahko ukradnúť neznámi páchatelia z akejsi podľa neho odľahlej a nestráženej farmy. "Kde je zabezpečenie a ostraha? Kde je hrdinská polícia s demokraticky účinnými a vyspelými metódami pátrania? U nás v (autonómnej) republike je možné nechať auto cez noc otvorené a tu si niekto odvedie sankcionovaného koňa a strážcovia zákona sa o tom dozvedia po niekoľkých dňoch," rozčuľoval sa.

Vyčíslil jeho hodnotu

Čečenské úrady sú už roky obviňované z prenasledovania, mučenia a umlčiavania všetkých kritických hlasov, ale napríklad aj homosexuálov. Čečenci boli tiež zapletení do mnohých vrážd, ktoré vyvolali veľký rozruch, vrátane vrážd ruskej novinárky Anny Politkovskej a ruského opozičného predáka Borisa Nemcova, ktorý predtým býval podpredsedom ruskej vlády. Vlani vo februári z Ruska radšej utiekla novinárka Jelena Milašinová kvôli vyhrážkam smrti, ktoré ju adresoval osobne Kadyrov. Jeho hnev vyvolala tým, že informovala o popravách bez súdu v autonómnej republike a o prípade bývalého federálneho sudcu čečenského pôvodu Sajdi Jangulbajeva, ktorý sa stal Kadyrovým kritikom. Sudca je vzhľadom na svoje niekdajšie postavenie v Rusku v bezpečí. Jeho manželku ale odviezlo čečenské komando z Nižného Novgorodu do Čečenska ako "rukojemníčku".

Kadyrov sa v stredu tiež ohradil proti znižovaniu hodnoty svojho koňa. Hodnota, vyčíslená českou políciou v prepočte na 18 000 dolárov, je podľa neho umelo znížená a súvisí vraj najskôr "s akýmisi finančnými machináciami", veď "Zazou stojí najmenej desať miliónov dolárov".

V závere Kadyrov zdôraznil, že neverí na náhody a neverí ani v existenciu tak jedinečných zlodejov, ktorí sú natoľko hlúpi, aby ukradli kone zo sankčného zoznamu, a tak prefíkaní, aby ich polícia nevypátrala. Server Jezdci.cz uviedol, že žrebca menom Zazou kúpil Kadyrov v roku 2012. Celkom absolvoval 36 dostihov, deväťkrát zvíťazil a získal tak cez 1,2 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok