Putin zagratuloval ženám k sviatku. Pozabudol spomenúť, že ich synov posiela na smrť

ta3 ČTK
8.3.2023 10:43

Ruský prezident Vladimír Putin pogratuloval 8. marca ženám, a to najmä tým, ktoré slúžia v ozbrojených silách, k Medzinárodnému dňu žien. V Rusku tento deň stále patrí k veľkým sviatkom.

Putin zagratuloval ženám k sviatku. Pozabudol spomenúť, že ich synov posiela na smrť
TASR/AP

Ruskí novinári zo serveru Meduza pripomínajú Putinove slová spred roka, keď ženám sľuboval, že nepošle do bojov na Ukrajine ani mužov prechádzajúcich povinnou vojenskou službou v armáde, ani nepovolá do boja vojakov zo zálohy.

Prázdne sľuby

Už v septembri však ruský prezident vyhlásil "čiastočnú mobilizáciu", pri ktorej úrady povolali do armády státisíce mužov. Časť z nich podľa otvorených zdrojov zakrátko prišla o život na fronte na Ukrajine bez toho, aby sa dočkala dôkladnejšieho výcviku. Hovorilo sa aj o povolancoch, ktorí padli na Ukrajine.

"Zdôrazním, že bojových akcií sa nezúčastňujú a nebudú zúčastňovať vojaci prechádzajúci základnou vojenskou službou. Nebude sa konať ani dodatočné povolávanie záložníkov. Stanovené úlohy riešia iba profesionálni vojaci. Som presvedčený, že spoľahlivo zaistia bezpečnosť a mier pre ľud Ruska," vyhlásil Putin pred rokom.

V stredu okrem gratulácie "matkám, babičkám, sestrám, ženám, dcéram a priateľkám v mestách a na dedinách našej veľkej krajiny" prezident osobitne zablahoželal vojačkám, ktoré "si zvolili najvyššie poslanie - obranu vlasti" či už v bojových jednotkách alebo v úlohe vojenských lekárok a zdravotníčok. Osobitne Putin tiež oslovil ženy, ktorých príbuzní bojujú na Ukrajine. Prezident tiež hovoril o "vnímavosti ženského srdca" v "ťažkých chvíľach, v dobách skúšok".

Rozpútal vojnu

Na Putinov rozkaz vpadli ruské vojská na Ukrajinu, čím ruský prezident rozpútal najhorší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Vojna si podľa odhadov už vyžiadala desiatky tisíc životov vojakov a tisíce zabitých civilistov; milióny ľudí vyhnala z domovov. Ukrajinská generálna prokuratúra dnes uviedla, že v dôsledku ruskej agresie prišlo o život 464 detí, ďalších 931 utrpelo zranenie. Tieto údaje ale nie sú ani úplné ani konečné.

Obeťou vojny sa podľa kritikov stali aj zvyšky slobody v Rusku, kde novo prijaté zákony hrozia tvrdým postihom všetkým nespokojným ľuďom trúfajúcim si odchýliť sa od oficiálnej interpretácie vojny ako "špeciálnej vojenskej operácie", v ktorej ruskí vojaci neútočia na civilistov a civilné ciele ani sa nedopúšťajú vojnových zločinov, akokoľvek fakty a dôkazy dokazujú niečo iné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok