Februárové weby: Výrazný prepad návštevnosti, v TOP 20 si polepšil len jeden

mediaklik.sk/Katarína Hrnčárová
8.3.2023 09:30

Vo februári spadla návštevnosť viacerých slovenských webov dvojciferne, z televízií najviac klesla RTVS.

Februárové weby: Výrazný prepad návštevnosti, v TOP 20 si polepšil len jeden
ta3

Slovenské weby vo februári navštívilo takmer 4,1 milióna unikátnych používateľov (RU – real users), čo je o 1,2 % menej než v predchádzajúcom mesiaci, píše mediaklik.sk. V medziročnom porovnaní však návštevnosť zaznamenala pokles až o 10,3 %. Vyplýva to z auditovaného rebríčka návštevnosti slovenských internetových médií IABmonitor.

Prvá päťka si udržala pozície

Pozíciu najnavštevova­nejšieho slovenského webu si obhájili aktuality.sk. Spravodajský portál vo februári navštívilo 2,65 milióna ľudí, čo znamená o 6,2 % nižšiu návštevnosť ako v predchádzajúcom mesiaci a až o 12,1 % menej v medziročnom porovnaní. Február minulého roka bol pre aktuality.sk posledným mesiacom, kedy prekonali trojmiliónovú hranicu návštevnosti.

Dvojkou slovenského internetu bol aj vo februári zoznam.sk s takmer 2,6 milióna čitateľmi. Svoju návštevnosť voči predchádzajúcemu mesiacu znížil o 4,9 %. Tretia pozícia patrila sme.sk, na ktoré si kliklo o 154-tisíc čitateľov menej ako na zoznam.sk. Štvrtú pozíciu si obhájila pluska.sk s 2,4 milióna návštevníkmi a prvú päťku uzatvára pravda.sk s 2,1 milióna čitateľmi. Pravda.sk je zároveň posledným webom, ktorý dokázal pritiahnuť viac ako 2 milióny ľudí.

Druhú päťku najnavštevova­nejších slovenských webov otvára s 1,95 milióna návštevníkmi startitup.sk, ktorý preskočil cas.sk s 1,9 milióna návštevníkmi. Ôsme topky.sk si obhájili pozíciu z predchádzajúceho mesiaca. Na 9. priečku poskočila sita.sk (predtým webnoviny.sk) s 1,7 milióna čitateľmi a prvú desiatku uzatvára dnes24.sk.

Všetky weby v prvej desiatke zaznamenali voči predchádzajúcemu mesiacu pokles návštevnosti, väčšinou o jednotky percent. Najnižší pokles, o 3,5 %, si pripísala pravda.sk. Najväčšie, až dvojciferné poklesy zaznamenali cas.sk (-10,0 %), topky.sk (-12,3 %) a dnes24.sk (-10,4 %). Posledný spomenutý portál však zvýšil svoju návštevnosť medziročne, a to až o 30,4 %. To sa podarilo už len dvom portálom z prvej desiatky: sita.sk (+11,9 %) a startitup.sk (+19,9 %).

Výrazné poklesy v druhej desiatke webov

Aj v druhej desiatke zaznamenali weby vysoké poklesy návštevnosti, výnimkou bol len jeden web – tvnoviny.sk. Spravodajský portál Markízy svoju návštevnosť voči predchádzajúcemu mesiacu zvýšil až o 9,9 % na 1,5 milióna návštevníkov. Všetky ostatné weby si pripísali pokles návštevnosti.

Najnižší pokles zaznamenal sedemnásty refresher.sk (-4,2 %), najvyšší spravodajský portál jojky noviny.sk (-18,9 %). Dvojciferné poklesy si pripísali aj dobrenoviny.sk (-10,9 %), markiza.sk (-15,2 %) a dennikn.sk (-14,3 %).

Televízne weby: Najviac stratila RTVS

Spomedzi televíznych webov bol vo februári najnavštevovanejším spravodajský portál Markízy. Na tvnoviny.sk si kliklo viac ako 1,5 milióna ľudí a ako jediný portál v rámci televíznych webov zvýšil svoju návštevnosť voči predchádzajúcemu mesiacu, a to až o takmer 10 %.

Pozíciu dvojky si obhájila markiza.sk, aj napriek poklesu o 15,2 % voči predchádzajúcemu mesiacu. Na tretiu priečku klesol z januárového prvého miesta spravodajský portál TV JOJ noviny.sk,, ktorý svoju návštevnosť medzimesačne znížil až o takmer 19 %. Nasleduje ho portál joj.sk (-16,4 %) a piatym je aj naďalej web spravodajskej televízie ta3.com, ktorý zaznamenal pokles návštevnosti len o 1,1 %. Zároveň je posledným televíznym portálom s návštevnosťou nad miliónom.

Posledným je portál verejnoprávnej televízie rtvs.sk s takmer 19 % poklesom voči predchádzajúcemu mesiacu. Vo februári si na neho kliklo 762-tisíc ľudí, no pred rokom ich bolo takmer dvakrát toľko (1,48 milióna). Viac ako milión návštevníkov mal web verejnoprávnej televízie naposledy v máji minulého roka počas majstrovstiev sveta v hokeji.

Mediálne weby

V kategórii portálov zameraných na médiá a marketing sú zaradené štyri weby. Lídrom je s výrazným náskokom aj naďalej mediaklik.sk, ktorý vo februári navštívilo takmer 360-tisíc ľudí. Svoju návštevnosť zvýšil voči predchádzajúcemu mesiacu o 3,4 % a medziročne až o 48,1 %. V celkovom rebríčku návštevnosti slovenských webov mu patrí 39. miesto.

Konkurenčné mediálne portály výrazne zaostávajú a dosahujú návštevnosť len pod hranicou 100-tisíc používateľov. Web omediach.com navštívilo vo februári 88-tisíc, strategie.sk necelých 53-tisíc a medialne.sk patriace pod Trend necelých 33-tisíc čitateľov.

Ešte výraznejšie rozdiely sú pri mediálnych weboch v počte zobrazení (PV – page views), kde mediaklik.sk druhý mesiac po sebe prekročil miliónovú hranicu. Už v januári si pripísal rekord s 1,05 milióna zobrazeniami a vo februári ich počet zvýšil ešte o 11 % na 1,16 milióna. V medziročnom porovnaní to znamená nárast až o 92 %. Web omediach.com uzavrel mesiac so 128-tisíc zobrazeniami, strategie.sk so 121-tisíc a medialne.sk s necelými 66-tisíc zobrazeniami.

Zmeny v rebríčku publisherov

Rebríček top desiatich prevádzkovateľov slovenských webov zaznamenal vo februári len dve zmeny. Postup o dve priečky vyššie na ôsmu pozíciu si pripísala agentúra SITA, ktorá zaznamenala aj najnižší pokles návštevnosti svojich webov (-1,6 %) v top desiatke prevádzkovateľov. Druhou zmenou je pokles FPD Media, pod ktorý patrí cas.sk, o dve priečky nižšie na 10. miesto. Zároveň zaznamenal aj najvyšší pokles návštevnosti (-10 %) v rámci top desiatky a opäť klesol s návštevnosťou pod dvojmiliónovú hranicu.

Jednotkou slovenského internetu je naďalej Ringier Slovakia so svojím širokým portfóliom webov (aktuality.sk, azet.sk a ďalšie), ktorý sa ako jediný prevádzkovateľ drží nad trojmiliónovou hranicou návštevnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok