Wagnerova skupina ovládla východ Bachmutu, tvrdí Prigožin. Bojuje aj za cenu vysokých strát

ta3 čtk
8.3.2023 07:18

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina tvrdí, že má plne pod kontrolou východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. Podľa agentúry Reuters to uviedol zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin. Niektoré jeho výroky o úspechoch wagnerovcov sa ale v minulosti ukázali ako nepravdivé. O plné ovládnutie ukrajinského mesta sa žoldnieri spolu s jednotkami ruskej armády snažia za cenu vysokých strát už niekoľko mesiacov.

"Jednotky súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad východnou časťou Bachmutu. Všetko na východ od rieky Bachmutka je plne pod kontrolou wagnerovcov," uviedol Prigožin v hlasovej nahrávke na sieti Telegram. Jeho tvrdenie nebolo podľa agentúry Reuters možné overiť z nezávislých zdrojov.

Aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) ale na základe analýzy svojich zdrojov dospel k záveru, že "po kontrolovanom ukrajinskom stiahnutí" ruské sily pravdepodobne obsadili východnú časť Bachmutu za riekou Bachmutka.

Dobytie mesta s predvojnovou populáciou 70 000 ľudí by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za viac ako pol roka a otvoriť by mu mohlo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny ale ruské sily nebudú v prípade obsadenia Bachmutu schopné bezprostredne pokračovať hlbšie na území Ukrajiny. Rusko v tejto časti frontu využíva predovšetkým jednotky na boj zblízka, ktoré zrejme neovládajú manévrový spôsob boja, a nemá tam dostatok mechanizovaných síl, píše ISW.

Okrem toho z Bachmutu vychádzajú na západ dve cesty v rôznych smeroch – do Kosťantynivky a do Slovjanska a Kramatorska. Ofenzívy v oboch smeroch sa nebudú vzájomne podporovať, takže ruské velenie si bude musieť vybrať jednu, aby malo nejakú šancu na úspech. Ukrajinské sily navyše pozdĺž oboch ciest vybudovali silné opevnenia, uvádza ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok