Slovenky vyhrali nad Japonskom, no nepostúpili

TASR
8.2.2013 23:33

Vyhrali aj naše hokejistky. Na turnaji olympijskej kvalifikácie v Poprade zdolali Japonky 1:0 po samostatných nájazdoch. Víťazstvo však malo pre ne veľmi trpkú príchuť, lebo prišli o šancu postúpiť na Zimné olympijské hry v Soči.

Slovenky vyhrali nad Japonskom, no nepostúpili
SITA

Slovenské hokejové reprezentantky síce uspeli vo svojom druhom stretnutí na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie žien v Poprade, keď dokázali zdolať reprezentáciu Japonska po samostatných nájazdoch 1:0, napriek víťazstvu stratili šancu získať olympijskú miestenku do Soči. V druhom zápase vyhrali v severskom derby Dánky nad Nórskom 2:1 po samostatných nájazdoch.

Zverenky Miroslava Karafiáta odohrajú posledný duel v nedeľu 10. februára s národným výberom Nórska (18.00). Víťaz C-skupiny a postupujúci na ZOH 2014 vyjde z druhého nedeľňajšieho súboja medzi Dánskom a Japonskom (14.00).

Kvalifikácia ZOH 2014 - C-skupina, Poprad:
Japonsko - Slovensko 0:1 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)
Rozhodujúci samostatný nájazd premenila Kapustová. Rozhodovali: Allenová - Stromová, Tauriainen, vylúčené: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1183 divákov.
Zostavy:
Japonsko:
Nakaokuová - K. Aokiová, Takeučiová, Toková, Suzukiová, Koikeová, Horiová, Jamaneová, Ukitová - Jonejamová, Osawová, Sakagamiová - Hiranová, Kubová, Nakamurová - Adačiová, Fudžimotová, Šišiučiová - A. Aokiová
Slovensko:
Tomčíková - Brémová, Matejová, Lalíková, Karafiátová, Kežmarská, Ihnaťová - Herichová, Veličková, Pravlíková - Kapustová, Mihaliková, Čulíková - Sroková, Jurčová, Plencnerová - Mikesková, Gápová

Priebeh zápasu: Od úvodného hvizdu mali korčuliarsky navrch Japonky a prvú veľkú šancu mala v 3. minúte Ukitová, pekným zákrokom sa blysla Tomčíková. Japonské reprezentantky postupne zatlačili svoje súperky, v 9. minúte pálila z prvej Hiranová, slovenská brankárka zlikvidovala aj následné dorážky.

Už o minútu neskôr to skúšala Fujimotová a po nej i Szukiová a Kubová, stav sa nezmenil. Od 13. minúty si zahrali Slovenky presilovú hru, ale nezrealizovali ju svojich predstáv a Japonky sa bez väčších problémov ubránili. Tomčíková ešte zlikvidovala šance Kubovej, Nakamurovej a Adačiovej. V závere tretiny vyslala ojedinelú strelu na japonskú bránku Kapustová.

Od začiatku druhej tretiny sa hralo predovšetkým pred slovenskou bránkou a Tomčíková sa musela poriadne obracať. Postupne zlikvidovala strelecké príležitosti Kubovej, Jonejamovej a Šišiučiovej. Slovenský výber predovšetkým bránil a snažil sa o rýchle protiútoky, ktorým však chýbala finálna prihrávka, či presné zakončenie.

V 31. minúte nebezpečne pálila Koikeová a po nej sa nepresadila z tesnej blízkosti Kubová, keď Tomčíková pohotovo zasiahla ľavým betónom. Na opačnej strane pohrozila strelou od modrej čiary Karafiátová. Brankárka s dvojkrížom na hrudi predviedla ďalší vynikajúci zákrok pri šanci Hiranovej, keď jej nedovolila ani na dva razy skórovať. Tá istá hráčka sa dostala do obrovskej šance už o minútu neskôr, pri vylúčení Čulíkovej, ale slovenská brankárska jednotka opäť odolala.

V závere druhej tretiny putovali na lavicu hanby dve Japonky a slovenský tím mal k dispozícii minútu a 33 sekúnd početnú výhodu o dve hráčky. Tú však nevyužili a rýchly súper sa znova začal tlačiť do nebezpečných zakončení. V 44. minúte zlikvidovala šancu Ajuko Aokiovej a o minútu neskôr i strelu Kubovej. Obidve družstvá nechceli urobiť chybu, a preto z pozornej defenzívy vyrážali do brejkov.

V 56. minúte predviedla individuálnu akciu cez celé ihrisko Kapustová, no nepodarilo sa jej skórovať. O minútu neskôr už Japonky dvíhali ruky nad hlavu, ale videorozhodca posúdil, že Tomčíková chytila puk ešte pred bránkovou čiarou. V riadnom hracom čase gól nepadol a na rad prišlo predĺženie. V ňom si obidve družstvá zahrali v početnej výhode, ale ani jedno z nich svoje šance nedokázalo využiť. V nájazdoch dva body pre Slovensko zabezpečila v štvrtej sérii nájazdov Kapustová.

Hlasy po zápase:
Miroslav
Karafiát, tréner SR: "Po včerajšej prehre sme vedeli, že o účasť na ZOH nás môže udržať iba víťazstvo v riadnom hracom čase. Poznáme japonský tím, včera sme ho videli hrať prvý zápas. Veľmi dobre korčuľujúce hráčky, šikovné, obratné, v podstate to bolo z obidvoch strán veľmi bojovné stretnutie. Nás držala nad vodou brankárka Tomčíková, ktorá podala skvelý výkon."

Zuzana Tomčíková, brankárka SR: "Som rada, že sme sa divákom odvďačili aspoň výhrou po samostatných nájazdoch. Pre nás je už koniec turnaja a žiaľ nemôžeme postúpiť. Čo z toho, že som dnes bola najlepšia hráčka, keď sme nepostúpili."

Judži Iizuka, tréner Japonska: "Za šesťdesiat minút si tím dokázal vytvoriť naozaj veľa streleckých príležitostí. Snažilo sa celé družstvo, myslím si, že sme predvádzali veľmi peknú hru, no žiaľ nepodarilo sa nám to dotiahnuť do najlepšieho konca."

výsledok druhého zápasu C-skupiny:
Nórsko - Dánsko 1:2 pp a sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 34. Morsetová - 45. Russellová, rozhodujúci samostatný nájazd Gregersenová

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok