Kollár odmieta, že Demokrati sú OĽANO 2. Dzurindu som od stola nevyhnal, tvrdí

ta3
7.3.2023 21:02

Eduard Heger opustil Igora Matoviča. Stal sa tak predsedom strany, ktorá získala vo voľbách okolo 3% hlasov. Strana Demokrati tak získala štyroch ministrov jeho vlády. Je to geniálne alebo škandalózne? Ako chce Eduard Heger vládnuť ďalej len s podporou mimoparlamentnej strany? Hosťom utorkovej Témy dňa bol Miroslav Kollár (Demokrati).

tema_dna_95.jpg
TA3

Dzurinda alebo OĽANO 2?

Miroslav Kollár, podpredseda strany Demokrati, uviedol, že založenie strany „je výsledok niekoľkotýždňových rokovaní, ktoré vyústili vo finálnu dohodu.“ O Mikulášovi Dzurindovi uviedol, že ak by nezaložil vlastnú stranu, tak by dnes bol súčasťou Demokratov. „Ja som s ním neukončil komunikáciu, nevyhnal som ho od stola,“ povedal Kollár.

Spôsob vzniku strany Kollár označil ako „rozhodne nie zlatý štandard.“ Avšak, tento neobvyklý vznik dáva za vinu odvolanej vláde a Igorovi Matovičovi. „Je to odraz toho, ako vyzerá politika po troch rokoch Matoviča,“ skonštatoval. Je to však podľa jeho vlastných slov riešenie, keďže pre hodnoty spojilo niekoľko pro-európskych politikov.

„Myslím si, že práve preto, že vláda padla, tak je to do predčasných volieb udržateľné,“ uviedol Kollár. Poukázal, že ostatné vládne strany nechceli pred vznikom strany odvolať Hegera z postu premiéra. „Sme šesť mesiacov do volieb, ešte viac by to destabilizovalo situáciu,“ dodal o možnom odchod alebo odvolaní Hegera.

„Pri členoch našej strany si naozaj nikto nemôže myslieť, že toto môže byť OĽANO 2, alebo, že budeme nejakým spôsobom spolupracovať s Igorom Matovičom,“ vyhlásil Kollár. Odmietol, že by sa po voľbách chcela strana spojiť so stranou OĽANO. „To, čo bude po voľbách, budeme riešiť v závislosti od výsledkov volieb,“ pokračoval. Kollár si nevie predstaviť, že by sedel s Matovičom vo vláde.

Celú čásť relácie Téma dňa nájdete v archíve. Hosťami druhej a tretej časti boli Igor Matovič a politológovia Jozef Lenč a Aneta Világhi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok