Za sabotážou Nord Streamu môže byť proukrajinská skupina, Kyjev podiel odmieta

ta3 čtk
7.3.2023 17:24

Za minuloročným útokom na plynovody Nord Stream môže stáť prúkrajinská skupina. Napísal to dnes denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov, ktorí sa odvolávali na nové spravodajské informácie. Zdroje zároveň uviedli, že nie sú žiadne dôkazy, že by do operácie bol zapojený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo že by skupina konala na pokyn ukrajinských vládnych či vojenských činiteľov. Ukrajina dnes znovu odmietla akúkoľvek spojitosť s útokom, zatiaľ čo USA odkázali na európske vyšetrovania. Ruský diplomat vyzval na nezávislé vyšetrovanie pod záštitou OSN.

Tri z celkových štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dne Baltského mora vlani v septembri narušili doposiaľ nevysvetlené explózie, jedno potrubie plynovodu Nord Stream 2 zostalo neporušené. Poškodenie plynovodov spustilo vlnu špekulácií o tom, kto za výbuchy stojí, a zostáva jednou z najzávažnejších nevyriešených záhad v súvislosti s rok trvajúcou ruskou vojnou proti Ukrajine. Spojené štáty a NATO už skôr označili útoky za sabotáž, zatiaľ čo Moskva obvinila z poškodenia plynovodov Západ a vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby vec nezávisle vyšetrila. Ani jedna strana nepredložila pre svoje tvrdenie dôkazy.

Dnešná reportáž nemeckej televízie ARD sa s informáciami denníka NYT zhoduje v tom, že za útokom na plynovod môže byť proukrajinská skupina. Výbušniny podľa ARD a ďalších nemeckých médií doviezla na miesta činu jachta prenajatá od firmy so sídlom v Poľsku. Táto spoločnosť podľa ARD zrejme patrí dvom Ukrajincom. Na more vyrazil šesťčlenný tím: päť mužov a jedna žena. Išlo o kapitána, dvoch potápačov a dvojicu ich asistentov ao lekárku. ARD uvádza, že nie je jasné, z akej krajiny pochádzali, pretože sa preukazovali profesionálne sfalšovanými pasmi.

Americkí predstavitelia, s ktorými hovorili novinári NYT, uviedli, že o páchateľoch a ich väzbách toho veľa nevedia. Z preskúmania novo zhromaždených spravodajských informácií ale podľa nich vyplýva, že išlo o odporcu ruského prezidenta Vladimíra Putina. Členovia skupiny ale neboli identifikovaní. Rovnako nie je jasné, kto skupinu viedol alebo za operáciu zaplatil. Sabotéri Nord Streamu podľa zdrojov NYT majú s najväčšou pravdepodobnosťou ukrajinské alebo ruské občianstvo či oboje. Do akcie ale podľa nich neboli zapojení štátni príslušníci USA alebo Británie. Výbušniny boli zrejme nastražené s pomocou skúsených potápačov, ktorí podľa všetkého nepracovali pre vojenské alebo spravodajské služby.

"Americkí predstavitelia odmietli zverejniť povahu spravodajskej informácie, spôsob jej získania alebo akékoľvek podrobnosti o sile dôkazov, ktoré obsahuje. Uviedli, že o nej neexistujú žiadne pevné závery," napísal NYT. Zdroje sa podľa neho rozchádzajú v názore na to, akú váhu majú novým informáciám prikladať.

Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie dnes odmietol spojitosť útoku s Ukrajinou. "Ukrajina nemá s incidentom v Baltskom mori nič spoločné a nemá žiadne informácie o 'proukrajinských sabotážnych skupinách'," napísal na twitteri, kde označil možné zapojenie Kyjeva za "zábavnú konšpiračnú teóriu".

Ruský diplomat Dmitrij Poljanskij sa naopak domnieva, že správa NYT "len dokazuje, že (ruská) iniciatíva začať medzinárodné vyšetrovanie pod záštitou generálneho tajomníka OSN je na mieste". Rusko podľa neho plánuje do konca marca vyvolať hlasovanie v Bezpečnostnej rade OSN ohľadom návrhu rezolúcie, ktorá o také vyšetrovanie požiada generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

Hovorca Bieleho domu John Kirby dnes novinárom povedal, že Washington čaká na závery vyšetrovania v Európe. Prípad vyšetrujú nezávisle na sebe Nemecko, Švédsko a Dánsko. Až pred niekoľkými dňami tieto krajiny informovali Bezpečnostnú radu OSN, že vyšetrovanie pokračuje a že z neho zatiaľ nie sú žiadne závery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok