Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov

ta3 tasr
7.3.2023 17:18

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij jermak v utorok potvrdil, že medzi Ruskom a Ukrajinou došlo k ďalšej výmene vojnových zajatcov. Informovala o tom britská stanica BBC.

Britský obranný priemysel s Kyjevom rokuje, aby mohol na Ukrajine vyrábať zbrane
AP Photo/Libkos

Podľa Jermaka sa na Ukrajinu vrátilo 130 ľudí - 126 mužov a štyri ženy. Medzi nimi je aj 87 obrancov juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol vrátane 71 ľudí, ktorí bránili tamojšie oceliarne Azovstaľ. Väčšina z vymenených ukrajinských zajatcov má vážne zranenia. Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že v rámci výmeny sa z ukrajinského zajatia vrátilo 90 ruských vojakov.

Naposledy si Ukrajina Rusko vymenili vojnových zajatcov 16. februára. Na Ukrajinu sa vtedy vrátilo sto vojakov a jeden civilista. K výmene došlo aj 4. februára, keď sa z ruského zajatia vrátilo 116 príslušníkov ukrajinských jednotiek.

Výmeny zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom sú pomerne pravidelné a je to jediná oblasť, v ktorej ešte prebieha dialóg medzi bojujúcimi stranami. Rokovania na iných úrovniach a o iných témach uviazli v mŕtvom bode.

Prvá tohtoročná výmena zajatcov bola ohlásená 8. januára. Kyjev koncom januára oznámil, že odovzdal Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov, ktorých prepustenie malo byť predmetom ďalších rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok