Zatkli vyše 20 ľudí, ktorí mali zničiť ruské lietadlo. Lukašenko oznámil, že škody sú zanedbateľné

ta3 čtk
7.3.2023 13:47

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali vyše dvadsať ľudí v súvislosti s nedávnym poškodením ruského vojenského lietadla na bieloruskom letisku, oznámil autoritársky vodca krajiny Alexander Lukašenko. Bieloruská opozícia predtým uviedla, že partizáni na konci februára na letisku Mačuliščy pri Minsku poškodili vojenské lietadlo včasnej výstrahy A-50.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Niektoré zdroje hovorili aj o tom, že lietadlo sa sabotérom podarilo zničiť. Bieloruské a ruské úrady informácie o diverzii doteraz kategoricky odmietali, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Teraz Lukašenko podľa nezávislého servera Naša Niva priznal, že ruské prieskumné lietadlo A-50 utrpelo pri útoku škody, ktoré sú však podľa neho zanedbateľné. "Lietadlo našťastie neutrpelo žiadne významné škody, okrem - ako sa hovorí škrabancov a jednej diery v trupe, ktorá vojenskému lietadlu nebráni v plnení jeho povinnosti," povedal bieloruský vodca a blízky spojenec Kremľa. Lietadlo podľa neho poškodil dron.

Lukašenko vyhlásil, že hoci lietadlo bolo schopné prevádzky, požiadal Moskvu, aby do krajiny vyslala iný stroj. "To sa tiež stalo," uviedol Lukašenko. V skutočnosti žiadne nové prieskumné lietadlo podobného typu pozorovatelia v Bielorusku doteraz nezaznamenali, podotkla Naša Niva. Podľa BBC poškodené lietadlo prepravili do ruského Taganrogu na opravu.

V súvislosti s diverziou na letisku informoval Lukašenko o zadržaní rusko-ukrajinského občana, ktorý podľa neho spolupracuje s ukrajinskými a americkými tajnými službami, a viac ako dvadsiatky jeho komplicov, ktorí sa nachádzali na bieloruskom území. "Služba bezpečnosti Ukrajiny a vedenie (americkej tajnej služby) CIA za zatvorenými dverami vykonávajú operáciu proti Bieloruskej republike," uviedol bieloruský líder, ktorý podľa svojich slov nariadil celoštátnu "čistku" s cieľom zadržať ďalších sabotérov zapojených do útoku v Bielorusku.

Aljaksandr Azarau, šéf opozičnej organizácie ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr, útok na ruské lietadlo už skôr pripísal bieloruským partizánom. Podľa Azaraua je poškodenie natoľko vážne, že stroj nie je schopný prevádzky. Akciu na letisku podľa neho urobili bieloruskí partizáni z hnutia Peremoha (Víťazstvo) dvoma dronmi. Lietadlo A-50 bolo v Bielorusku jediné. Zakaždým keď toto lietadlo vzlietlo, ukrajinské úrady vyhlasovali letecký poplach, pretože stroj môže koordinovať raketové údery.

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Po ťažkých stratách sa však po niekoľkých týždňoch zo severu Ukrajiny stiahla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok