Dobytie Bachmutu je kľúčové pre spustenie ďalšej ofenzívy, tvrdí Šojgu. Ukrajine slúži ako obranná os

ta3 tasr
7.3.2023 13:18

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že dobytie priemyselného mesta Bachmut na východe Ukrajiny je kľúčové pre spustenie ďalšej ofenzívy v Doneckej oblasti. Informuje o tom agentúra AFP.

refb
TASR/AP

"Toto mesto je dôležitou obrannou osou pre ukrajinské jednotky v Donbase. Jeho dobytie umožní ďalšie útočné operácie hlboko do obranných línií ukrajinských ozbrojených síl," povedal Šojgu na stretnutí s vojenskými predstaviteľmi, ktoré bolo odvysielané v televízii.

Boje o priemyselné mesto Bachmut sú najdlhšie trvajúcou bitkou počas už viac ako rok trvajúcej ruskej invázie. Moskva by jeho dobytím získala prvú väčšiu korisť v nákladnej zimnej ofenzíve, napísala agentúra Reuters.

Šojgu tiež pripomenul, že Západ v súčasnosti zvyšuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Prisľúbil však, že táto vojenská podpora nezmení priebeh bojov. V Bachmute žilo pred vypuknutím vojny na Ukrajine približne 80 000 ľudí. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v utorok uviedla, že v meste už zostalo iba menej ako 4000 civilistov vrátane 38 detí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ozbrojeným silám Ukrajiny dal pokyn nájsť jednotky na posilnenie obrany Bachmutu. Dodal, že ukrajinskí vojaci "budú pokračovať v obrane každej časti krajiny" a príde čas, keď bude "oslobodené každé mesto a každá dedina" na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok