Šéf Pentagónu nečakane navštívil Irak. USA chcú naďalej udržiavať vojenskú prítomnosť v krajine

ta3 čtk
7.3.2023 09:50

Americký minister obrany Lloyd Austin priletel na neohlásenú návštevu Iraku. Podľa nemenovaného vysokého amerického obranného predstaviteľa má Austinova návšteva ukázať odhodlanie Washingtonu udržiavať naďalej vojenskú prítomnosť v krajine, informovala agentúra Reuters.

Šéf Pentagónu nečakane navštívil Irak. USA chcú naďalej udržiavať vojenskú prítomnosť v krajine
Twitter/KyivPost

Šéf Pentagónu sa do Iraku vydal krátko pred 20. výročím americkej invázie, pri ktorej bol zvrhnutý vtedajší iracký diktátor Saddám Husajn. Austin počas irackej vojny pôsobil ako veliteľ amerických jednotiek v Iraku. "Som tu, aby som znovu potvrdil strategické partnerstvo medzi USA a Irakom vo chvíli, keď smerujeme k bezpečnejšiemu, stabilnejšiemu a zvrchovanejšiemu Iraku," uviedol americký minister.

Spojené štáty majú v súčasnej dobe v Iraku 2500 vojakov, ďalších 900 potom v Sýrii. Majú za úlohu pomáhať a radiť miestnym jednotkám v boji s Islamským štátom (IS), ktorý v roku 2014 obsadil rozsiahle územia v oboch krajinách. V roku 2017 bol IS v Iraku porazený, v susednej Sýrii sa tak stalo o dva roky neskôr. V oboch krajinách má ale stále menšie bunky, ktoré naďalej páchajú útoky.

"To, čo od neho Iračania počujú, je záväzok zachovať prítomnosť našich síl, a to nielen ako vojenského nástroja," povedal podľa Reuters novinárom vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany pod podmienkou anonymity.

Lloydova cesta je podľa expertov tiež vyjadrením podpory premiéru Muhammadovi Sudánímu a jeho snahám o zastavenie iránskeho vplyvu v krajine. Iránom podporované milície z času na čas útočia raketami na americké jednotky a veľvyslanectvo USA v Bagdade. Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Iránom sa najviac vyhrotili najmä v roku 2020, kedy bol pri americkom útoku dronom pri bagdadskom letisku zabitý iránsky generál Kasom Solejmání. "Myslím, že irackí vodcovia zdieľajú náš záujem na tom, aby sa Irak nestal ihriskom pre konflikt medzi Spojenými štátmi a Iránom," uviedol jeden z bezpečnostných expertov.

Austin sa v Iraku stretne s premiér Sudaním a tiež aj s prezidentom autonómneho irackého Kurdistanu Ničirvanom Barzáním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok