Blízko Moskvy zadržali dezertéra s granátom, ktorý chcel odpáliť. Polícia zistila, že išlo o atrapu

ta3 čtk
7.3.2023 08:11

Ruské úrady v Domodedove pri Moskve zadržali muža v maskovacej uniforme ozbrojeného predmetom podobným obrannému granátu F1, ktorý údajne chcel odpáliť na miestnej vojenskej správe. Informovali o tom ruské štátne agentúry.

Rusko zvažuje, že Iránu pošle stíhačky, tvrdia USA. Má ísť o vojenskú spoluprácu
TASR/AP

Podľa informácií zo sociálnych sietí bol zadržaný muž, ktorého vlani v októbri zmobilizovali do ruskej armády a poslali do vojny proti Ukrajine, ale z vojenskej jednotky dezertoval. Muž prišiel na vojenskú správu, kde sa vyhrážal odpálením granátu a potom utiekol, napísal denník Kommersant na svojom webe. Až následne sa zistilo, že namiesto granátu mal dezertér len atrapu. Tá sa našla zavesená na dverách pri vchode do obytného domu na juhozápade Moskvy.

Za posledný rok podľa údajov ministerstva vnútra vzrástol počet trestných činov spáchaných s použitím zbrane o skoro 30 percent, napísal Kommersant a dodal, že v tomto raste vedú Kurská a Belgorodská oblasť, ktoré susedia s Ukrajinou. V nich tento typ zločinov vzrástol o 675, resp. 213 percent oproti predchádzajúcemu roku. Na ďalšej priečke sa umiestnilo hlavné mesto Moskva (nárast o 203,2 percenta).

Koncom minulého roka ruskí policajti zadržali muža podozrivého zo streľby po policajtoch na predmestí Novošachtinsku na juhozápade Ruska. Podľa médií išlo o trestanca Pavla Nikolina, ktorý bol vo väznici v Ufe naverbovaný medzi žoldnierov tzv. Wagnerovej skupiny, ktorá bojuje na Ukrajine.

Pri Domodedove leží jedno z hlavných letísk obsluhujúcich ruskú metropolu. Granát F1, ktorý sa javí kópiou pôvodne francúzskej konštrukcie z čias prvej svetovej vojny, sa používal svojho času aj v československej armáde. Vzhľadom na účinok črepín v okruhu asi 150 metrov sa smel hádzať iba z krytu. Granát F1 podľa dostupných informácií zostáva vo výzbroji všetkých armád bývalých sovietskych republík a je používaný dodnes v rôznych konfliktoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok