Česko chce od Bernu odkúpiť tanky Leopard 2, uviedla švajčiarska ministerka obrany

ta3 čtk
6.3.2023 21:00

Česko chce od Švajčiarska odkúpiť bližšie neupresnený počet starších tankov Leopard 2, ktoré sú v súčasnej dobe uskladnené v alpskej krajine. Podľa agentúry AFP to povedala švajčiarska ministerka obrany Viola Amherdová. Žiadne ďalšie podrobnosti neuviedla. O odkúpenie zakonzervovaných tankov Leopard 2 z 80. rokov minulý týždeň požiadalo aj Nemecko.

Leopard 2
TASR/AP

"Mali sme žiadosť z Nemecka a odvtedy sme dostali aj žiadosť z Českej republiky," povedala Amherdová verejnoprávnej televízii SRF.

Akonáhle budú obranné potreby Švajčiarska uspokojené, "zostane rad tankov, ktoré nebudeme potrebovať a ktoré môžeme dať k dispozícii, ak ich parlament vyhlási za vyradených z prevádzky," uviedla ministerka.

Švajčiarsko má 230 tankov Leopard 2, z ktorých 134 je v službe a 96 je vyradených. Nie sú však "mimo služby". Podľa švajčiarskych zákonov možno predať iba také vojenské vybavenie, ktoré je mimo služby. O tom, či tanky tento status získajú, rozhoduje parlament.

Nemecko minulý týždeň uviedlo, že chce od Švajčiarska získať bližšie neupresnený počet zakonzervovaných tankov Leopard 2 z 80. rokov. Príslušná žiadosť bola zaslaná ministerstvu obrany v Berne.

Vzhľadom na to, že Švajčiarsko v mene neutrality zakazuje transfer vojenského vybavenia do krajiny, ktorá je vo vojne, Berlín uistil Švajčiarsko, že tanky nebudú reexportované na Ukrajinu, uviedlo ministerstvo. Rovnaké pravidlo by malo platiť aj pre žiadosť Českej republiky. Predaj Švajčiarskom vlastnených tankov nemeckej výroby by všetkým mohol umožniť navýšenie pomoci Ukrajine, pretože by nimi Nemecko a ďalšie krajiny mohli nahradiť stroje už dodané či prisľúbené Kyjevu.

Česko je významným dodávateľom zbraní Ukrajine, vrátane tankov sovietskej výroby rovnakého typu, aký používa ukrajinská armáda. Nemecko má Česku dodať celkom 14 tankov Leopard 2A4 a jedno vyslobodzovacie vozidlo ako náhradu za výzbroj sovietskeho pôvodu, ktorú Praha poslala Ruskom napadnutej Ukrajine.

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu sa vo Švajčiarsku rozvírila debata o dodávkach zbraní. Alpská krajina, ktorá nie je súčasťou EÚ, síce prijala všetky sankcie zavedené Bruselom proti Moskve, ale neústupne trvá na svojej vojenskej neutralite. Napriek tomu, že Kyjev a jeho spojenci naliehali, aby švajčiarska vláda povolila reexport zbraní a munície na Ukrajinu, zatiaľ zmietla žiadosti Nemecka, Španielska a Dánska zo stola. V parlamente pokračujú rôzne iniciatívy na uvoľnenie týchto pravidiel, ale rozhodnutie sa neočakáva skôr ako za niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok