Turecko si predvolalo veľvyslanca USA. Dôvodom je návšteva amerického generála v Sýrii

ta3 ČTK
6.3.2023 18:19

Turecko si v pondelok predvolalo veľvyslanca Spojených štátov na protest proti nedávnej ceste najvyššie postaveného amerického generála do severovýchodnej Sýrie, ktorá je pod kontrolou prokurdských síl. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecko si predvolalo veľvyslanca USA. Dôvodom je návšteva amerického generála v Sýrii
Twitter/TRT World

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley prišiel v sobotu na neohlásenú návštevu americkej základne v Sýrii, kde zhodnotil takmer osem rokov trvajúcu americkú misiu zameranú na boj proti teroristickej skupine Islamský štát. Skontroloval aj bezpečnostné opatrenia, ktoré majú chrániť amerických vojakov pred útokmi.

Severovýchodnú Sýriu ovládajú Kurdami vedené Sýrske demokratické sily (SDF), ktoré predstavujú hlavného spojenca USA v boji proti IS. Americká podpora tejto skupine je však zdrojom napätia vo vzťahoch Washingtonu s Ankarou.

Turecko považuje kurdské milície YPG, ktoré sú vedúcou silou v SDF, za sýrske krídlo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich (PKK) a obe organizácie označuje ako teroristické. USA a Európska únia tiež označujú PKK za teroristickú organizáciu, nie však YPG.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok