V gruzínskom parlamente vypukla bitka. Poslanci sa nezhodli na návrhu zákona o zahraničných agentoch

ta3 ČTK
6.3.2023 16:05

Gruzínski zákonodarcovia sa pri prerokúvaní návrhu kontroverzného zákona o "zahraničných agentoch" pustili do pästného súboja. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Kritici navrhovanej norme vytýkajú, že inšpiráciou sa pre ňu stalo Rusko, kde podobný zákon schválili v roku 2012. Odvtedy ho ruské úrady neustále rozširujú a používajú na boj proti občianskej spoločnosti a nezávislým médiám.

V gruzínskom parlamente vypukla bitka. Poslanci sa nezhodli na návrhu zákona o zahraničných agentoch
Twitter/Thijs Reuten

Videozáznam z parlamentu ukázal krátku, ale násilnú bitku medzi zákonodarcami po tom, čo zrejme predseda právneho výboru snemovne udrel vodcu opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM), ktorá sa stavia proti tomuto zákonu. Kanál Nexta na Twitteri zverejnil okrem videa z potýčky aj zábery z protestov proti zákonu v uliciach. Vládnuca strana Gruzínsky sen vo februári oznámila, že zákon, ktorý musí prejsť niekoľkými ďalšími schvaľovacími fázami, podporuje.

Navrhovaná norma by vyžadovala, aby sa organizácie, ktoré získavajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, registrovali ako "zahraniční agenti" a podrobili sa kontrole ministerstva spravodlivosti. Inak by im hrozili vysoké pokuty. Kritici návrh prirovnávajú k podobnému ruskému zákonu a označujú ho za symbol posunu k autoritárstvu v Gruzínsku.

"Ruský zákon, ktorý je teraz navrhovaný v parlamente, je proti gruzínskym národným záujmom, proti našim európskym ambíciám," povedal opozičný politik a občianskoprávny aktivista Irakli Pavlenišvili. Zákonodarca z Gruzínskeho sna Irakli Beraja naopak označil odporcu návrhu zákona za "špióna", uviedol nezávislý kaukazský server OC-Media.

Zákonodarca Živi Mikanadza z Gruzínskeho sna uviedol, že ľudia v krajine si zaslúžia vedieť, ako sú ktoré organizácie financované. Vládnuca strana podľa Reuters tvrdí, že je aj naďalej odhodlaná jedného dňa vstúpiť do Európskej únie.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová medzitým vyhlásila, že bude zákon vetovať, pretože podľa nej ohrozuje nádej Gruzínska na vstup do Európskej únie a NATO. Parlament môže prezidentské veto prehlasovať. Viac ako 60 organizácií a médií už vo februári uviedlo, že pokiaľ sa návrh stane zákonom, nebudú sa ním riadiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok