Pri zosuve pôdy v Indonézii prišlo o život 15 ľudí, desiatky sú nezvestní

TA3 ČTK
6.3.2023 14:33

Najmenej 15 ľudí zahynulo a desiatky ďalších sú nezvestní v dôsledku zosuvu pôdy, ktorý vyvolali prívalové dažde v Indonézii. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Pri zosuve pôdy v Indonézii prišlo o život 15 ľudí, desiatky sú nezvestní
TASR/AP

Hovorca indonézskeho úradu pre boj proti prírodným katastrofám Abdul Muhari uviedol, že nešťastie sa odohralo v odľahlej provincii Ostrovy Riau. Odľahlosť postihnutého miesta spolu so zlým počasím sťažuje záchranné práce. Miestna predstaviteľka povedala, že komunikácie v oblasti boli prerušené a že počet obetí pravdepodobne ďalej porastie. "Počasie sa stále mení. Víchor je stále silný a prílivové vlny vysoké," uviedla.

Na fotografiách, zdieľaných indonézskym úradom pre zvládanie katastrof (BNPB), je vidieť rozbahnenú pôdu, po ktorej sú rozosiate popadané stromy a strhnuté strechy, napísala agentúra Reuters. Do katastrofou zasiahnutej oblasti vyrazil podľa Muhariho šesťdesiatčlenný záchranný a pátrací tím. Dostať sa na odľahlý ostrov ale podľa neho nebude jednoduché. "Rýchloloďou to tam normálne trvá päť hodín," dodal s tým, že v utorok by sa mal do akcie zapojiť aj vrtuľník. Zosuvy pôdy záhradili aj hlavnú cestu vedúcu zo zasiahnutej dediny, čo skomplikovalo evakuáciu.

Záplavy sú v Indonézii pomerne časté, každoročne zasahujú v období dažďov rôzne časti krajiny a obvykle si vyžiadajú desiatky životov. Experti vinia z povodní aj odlesňovanie krajiny či odpadky, ktoré upchávajú vodné toky. V roku 2020 povodne zasiahli aj indonézske hlavné mesto Jakartu a jeho okolia. Intenzívny dážď tiež spôsobil zosuvy pôdy a zahynulo najmenej 67 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok